Popis:
		Patří mezi klasické biotechnologie s tisíciletou tradicí.
V současné době je sladovnictví v podstatě odděleno od vlastní výroby piva.
Nejvýznamnější druh sladu - český (plzeňského typu).
Z hlediska pivovarsko-sladařského:
Sacharidy:
škrob - u dobrých ječmenů 63 - 65 %
celulóza - 3,5 - 7 %, její obsah je v negativní korelaci k extraktivnosti sladu
ß- glukany <4 %, brzdí vstup enzymů do buněk
polyfenoly - inhibitory klíčení
gumovité látky- 2 %, působí na viskozitu sladiny, stabilitu pěny.
Dusíkaté látky:
Limitují zpracovatelnost ječmene na slad - 9,5 - 11,2 %
Bílkoviny < 8 % !!, >11,2 %!!!
Bílkoviny strukturální - albuminy, globuliny
 zásobní - prolaminy (hordeiny) 
- gluteliny
Lipidy - 2,5 - 3 %
Popeloviny 2-3%
Enzymy
Vitamíny
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  pivovarnictví
		  		  technologický postup
		  		  slad
		  		  stabilizace piva
		  		  fitlrace
		  		  pasterace
		  		  sladařský průmysl
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Z hlediska pivovarsko-sladařského:
 Suroviny:
 Technologický postup:
 Typy sladu:
 VÝroba piva - pivovarnictví
 Stabilizace piva
 Filtrace piva:
 Pasterace piva
 VEdlejší produkty sladařského průmyslu
 VEdlejší produkty pivovarského průmyslu