Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Výpisky z přednášek z předmětu Senzorická analýza

«»
Přípona
.docx
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12524
Poslední úprava
20.08.2018
Zobrazeno
1 025 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
» hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
» probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny)
CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízení
SENZORICKÁ ANALÝZA:
» stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti (= hédonické hodnocení)
» využívá lidské smysly - nelze nahradit přístrojem
» stanovení podnětů vyvolaných potravinami
» po zpracování v mozku jsou zahrnuty také citové přístupy
HISTORIE
» USA - 2. sv. válka - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné
» Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
» první kniha o senzorické analýze - rok 1957 - Tilgner (Polsko)
» Druhá kniha - Masuayama a Miura (Japonsko 1962)
DŮLEŽITÉ ORGANIZACE
» ISO - Evropa - určuje normy
» ASTM - normy pro USA
» ESN - Evropa - 18 členů z 15-ti evropských a 2 přidružených zemí - zkoumání „chutí států“
» speciální: ICUMA - cukr, AOCS - tuky, IDF - mléko, IOCC - čokoláda, IOC - káva

Klíčová slova:

smyslové vnímání

základní chutě

kovová chuť

sluchový orgán

čaj

káva

smysl



Obsah:
  • Smyslové vnímání
    Cns + stavba mozku
    Chuťový smysl
    Základní chutě
    Sladká chuť
    Kyselá chuť
    Hořká chuť
    Umami chuť
    Kovová chuť
    Palčivá chuť
    Aminokyseliny
    Zrak
    Sluchový orgán
    Smysl čichový
    Textura
    Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
    Čaj
    Káva
    VÍno
    Senzorické hodnocení masa a masných výrobků