| Poznámky z prezentací - předmět Senzorická analýza
 
																
																Studijní materiál44 s. / 1. roč. / docx
																= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)- cílem: smysly jsou nenahraditelné- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření = podstata každé vědecké disciplínyCHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)SENZORICKÁ ANALÝZY - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé) - stanovení podnětů vyvolaných potravinami - po zpracování v mozku, z... |  | 0,1 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Senzorická analýza potravin - Návody na cvičení
 
																
																Studijní materiál81 s. / 1. roč. / pdf
																Podmínky pro senzorické hodnocení se volí takové, aby se co nejvíce odstranily rušivé vlivy a zlepšila se tak přesnost stanovení a aby se dosáhlo objektivních, vzájemně srovnatelných výsledků. Tyto podmínky jsou určeny mezinárodními normami (např. ČSN ISO 8589 ze září 2008), kterými je definováno vybavení místnosti, způsob přípravy a předkládání vzorků.Zkušební místnosti jsou navrženy tak, aby:• senzorické hodnocení probíhalo za známých a kontrolovatelných podmínek s minimem rušivých vlivů;• byl... |  | 3,4 | 5x |  | 
            
                                
                    
                        | Výpisky z přednášek z předmětu Senzorická analýza
 
																
																Studijní materiál38 s. / 1. roč. / docx
																» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
» 
hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
» 
probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny)CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízeníSENZORICKÁ AN... |  | 0,1 | 0x |  | 
            
                                
                    
                        | Fyziologie člověka
 
																
																Skripta130 s. / 1. roč. / doc
																Fyziologie se zabývá vlastnostmi živých organismů = výměnou látek se zevním prostředím - metabolismem a regulacemi, zajišťujícími homeostázu = stálost vnitřního prostředí1.1. BUŇKA A JEJÍ ORGANELYBuňka: - je nejmenší jednotka živého organismu schopná nezávislé existence- obsahuje organely se specifickými funkcemi1. buněčné jádro- nalézá se v buňkách obvykle schopných se dělit- v jádře je DNA (deoxyribonukleová kyselina) - v ní je uložena genetická informace (řídí vlastní funkce buňky, dělení bun... |  | 1,2 | 3x |  | 
            
                                
                    
                        | Senzorické hodnocení komodit
 
																
																Poznámky10 s. / 1. roč. / docx
																MlékoMlékem se rozumí tekutina vylučovaná mléčnou žlázou krav, koz, ovcí.Syrové mléko - nebylo zahřáto nad 40 ºC ani jinak ošetřeno (farmářské, mlékomaty)Čerstvé mléko - tepelně ošetřené pasterací (min. 71,7 ºC, 15 s)Trvanlivé mléko (UHT) - Sterilace, záhřev min. 135 ºC, 1 s, aseptické baleníVzhledHodnotí se: naplnění mléka v obalu barva viditelné nečistoty přítomnost cizích částic  skvrny plísní  separace fázíHodnotí se produkt v otevřeném balení, případně při jeho nalévání z obalu.Barvanormáln... |  | 0,1 | 0x |  |