Popis:
		VLASTNOSTI MLÉKA
Fyzikální vlastnosti mléka
MĚRNÁ HMOTNOST (d20, °L20)
• poměrné číslo, které udává, kolikrát je určitý objem mléka těžší než tentýž objem destilované vody při určité teplotě (ρ = m/V)
• vyjádření: g.cm-3; kg.m-3 , °L20 - laktodenzimetrické stupně
• vlivy: teplota (čím vyšší teplota, tím nižší měrná hmotnost - mléko je řidší)
složení - obsah tuku (odstřeďováním se měrná hmotnost zvyšuje)
 - tukuprostá sušina (zvýšené množství TPS zvyšuje měrnou hmotnost)
porušení mléka (přídavkem vody se měrná hmotnost snižuje)
• využití: zkrácený rozbor mléka pro stanovení sušiny, určení porušení mléka
• stanovení: laktodenzimetr (hustoměr) při 20 °C, pyknometr
• hodnoty: 1,028 - 1,032 g.cm-3 (plnotučné mléko); 1,0325 a více (mléko porušené odebráním tuku); 1,0275 a méně (mléko porušené přídavkem vody); 1,060 - 1,080 (mlezivo)
• v nové Vyhlášce č. 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky, která je harmonizovaná s předpisy EU je pro konzumní tepelně ošetřené mléko stanoven požadavek na minimální hustotu, a sice 1 028 g/l v mléce při 20 ºC. Stanovení hustoty se tak stane znovu sledovaným znakem.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  vlastnosti mléka
		  		  viskozita
		  		  kyselost
		  		  termostabilita
		  		  mikroorganismy
		  		  vady mléka
		  		  barevné vady
		  		  chuť a vůně
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Vlastnosti mléka 2
 Fyzikální vlastnosti mléka 2
 Měrná hmotnost (d20, °l20) 2
 Viskozita (η) 2
 Povrchové napětí (κ) 2
 Bod mrznutí 3
 Elektrické vlastnosti - měrná vodivost (g) 3
 Optické vlastnosti 4
 Technologické vlastnosti mléka 4
 Kyselost 4
 Syřitelnost a kvasnost 5
 Termostabilita 5
 Mikrobiologická jakost 6
 Mikrobiální kontaminace syrového mléka 6
 Mikroorganismy v mlékařství prospěšné 6
 Bakterie mléčného kysání 6
 Kvasinky 7
 Plísně 7
 Mikroorganismy v mlékařství škodlivé 8
 Bakterie 8
 Plísně a kvasinky 8
 Patogenní mikroorganismy 8
 Hygienická hodnota mléka 9
 Somatické buňky 9
 Cizorodé a inhibiční látky 9
 Smyslové vlastnosti mléka 10
 Vady mléka 10
 Barevné vady 10
 Vady konzistence a vzhledu:: 10
 Vady chuti a vůně:: 11
 Vady technologického charakteru 12
 Výživová (nutriční) hodnota mléka 13
 Energetická hodnota 13
 Biologická hodnota 13