Popis:
		V historii masa rozdělujeme tkáně do 5 základních skupin:
- epitelová tkáň (výstelková)
- nervová tkáň
- pojivová tkáň
- svalová tkáň
- tkáně tekutiny
EPITELOVÁ TKÁŇ
- pokrývá povrch těla, vnitřních orgánů, tělních dutin
- buňky nejsou prokrveny, nejsou propojeny - není mezibuněčná hmota
- výživa probíhá difúzí mezi jednotlivými buňkami v jednotlivých vrstvách
- nemá mezibuněčnou hmotu, buňky nasedají na sebe (jedno nebo vícevrstevný)
- podle funkce - krycí, žlázový, dýchací, resorpční, smyslový, pigmentový, svalový
- v mase tvoří malý podíl - při fázi výroby se odstraňuje:
• paření a odštětinování prasat
• paření předžaludků skotů
• při zpracování střev - sdírání nebo odhleňování - získání tzv. střevní mukosy - surovina pro výrobu heparinu (střeva se používají jako obal masných výrobků)
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  epitel
		  		  nervová tkáň
		  		  pojivová tkáň
		  		  svalová tkáň
		  		  pruhovaná svalová tkáň
		  		  hladké svalstvo
		  		  myokard
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Epitelová tkáň
 Nervová tkáň
 Pojivová tkáň
 Svalová tkáň
 Hladká svalová tkáň
 Příčně pruhovaná svalová tkáň
 Charakteristika typu svalových vláken
 Srdeční svalovina - myokard