Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technologie masné produkce - Poznámky k okruhům státní zkoušky

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9068
Poslední úprava
21.11.2016
Zobrazeno
1 416 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Produkce masa

Světová ….260 milionů tun
Vepřové 40%
Drůbeží 30%
Hovězí 25%
Skopové 4%
Ostatní 1%

Světoví producenti masa - vyjmenovat hlavní

Česko … 0,8 milionu tun ... 800 000 tun
Vepřové 50%, Drůbeží 30%, Hovězí 18%, Ostatní 2%

Spotřeba masa ve světě - průměr 41 kg na osobu a rok
Vlivy na spotřebu masa
Ekonomické (politické), náboženské,
Demografický vývoj na Zemi

Spotřeba masa v Česku
Celková spotřeba 82 kg
Vepřové maso 41 kg
Drůbeží 26 kg
Hovězí 12 kg
Ostatní 3 kg

Kategorie jatečných zvířat

Plemena, užitkovost zvířat
VDJ (velká dobytčí jednotka) 1 ks skotu, 2 prasata, 3 telata, 5 jehňat
Kategorie jatečných zvířat
- Skot - Tele (TE), Mladý skot (MS), Mladý býk (A), Býk (B), Vůl (C) , Kráva (D), Jalovice (E)
- Prasata - selata, jatečná prasata, prasnice, kanci
- Ovce - ovce, berani, jehňata
- Kozy - kozy, kozli, kůzlata
- Koně
- Drůbež
- Králíci
- Pštrosi
- Lovná zvěř

Klíčová slova:

produkce masa

jatečné zvířata

chlazení

masná výroba

masné výrobky

potravinářský průmysl

sanitace



Obsah:
  • Produkce masa
    Kategorie jatečných zvířat
    Nákup
    Porážení jatečných zvířat
    Technologické procesy porážení
    Jatky a zdraví zvířat
    Welfare
    Chlazení masa
    Bourání masa
    Masná výroba
    Riziková místa masné výroby
    Charakteristika tukové tkáně a tuků
    Masné konzervy a polokonzervy
    Trvanlivé masné výrobky
    Prodej masa a masných výrobků
    Potravinářské obaly
    Voda v potravinářském průmyslu
    Sanitace potravinářských provozů