Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Studijní opora z předmětu Znalostní management

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
12693
Poslední úprava
19.09.2018
Zobrazeno
957 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

Cíl studia předmětu a jeho struktura


Cílem předmětu je poskytnou komplexní pohled na problematiku řízení organizací ve společnosti znalostí. Společenské změny se promítají do změn v řízení podniku a jejich proud bude dále pokračovat. V předmětu se operuje pojmem znalostní podnik nebo také podnik tažený znalostmi, čím se rozumí organizaci založenou na znalostech, operující v podmínkách znalostní společnosti a využívající všech pozitivních vývojových trendů prověřených časem a v řídící praxi už implementovaných některými podniky světové třídy.

Rozlišování mezi tím, jak by to mělo být a tím, jak to ve skutečnosti je, vede k normativnímu a deskriptivnímu přístupu. Jádrem předmětu jsou charakteristiky principů, na jejichž základě znalostní podnik z hlediska normativního funguje a samostatné zpracování návrhu na restrukturalizaci systému řízení vybraného podniku.

Obsahově je předmět rozčleněn do čtyř částí
V první části je analyzován kontext společenských a manažerských změn s cílem srovnat hlavní znaky průmyslové a znalostní společnosti a popsat relevantní okolí podniku jako důležitou charakteristiku prostředí pro podnikání.
Druhá část si všímá manažerského myšlení a jednání. Jsou zde charakterizovány ladní koncepty systémů podnikového řízení: funkční, procesní a znalostní.
Jádrem předmětu je část třetí, která přináší normativní pohled na problematiku znalostního podniku z pohledu teorie, doplněnou praktickými přístupy. S různou mírou podrobností se charakterizují jednotlivé principy fungování znalostního podniku.
Čtvrtá část potom shrnuje danou problematiku a na základě probrané a vysvětlené metodiky posluchači v týmu zpracovávají restrukturalizaci systému řízení vybraného podniku.

Klíčová slova:

manažerské změny

funkční kontra

strategie

výkonnost

kapitál podniku

firemní identita



Obsah:
  • 1. Kontext společenských a manažerských změn
    2. Koncepty systémů podnikového řízení
    3. Funkční kontra procesní
    4. Znalostní podnik ve znalostní společnosti
    5. Strategie a výkonnost
    6. Podnik řízený zákazníkem
    7. Procesní řízení
    8. Intelektuální kapitál podniku
    9. Týmově organizovaný podnik
    10. Firemní identita, image organizace, podniková kultura
    11. Restrukturalizace systému řízení vybrané organizace - týmové zpracování závěrečné práce