Složení masa
«»
Popis:
V širším slova smyslu se obecně masem rozumí všechny části těla zvířete určené k výživě člověka. V užším slova smyslu např. pro stanovení podílu masa v masných výrobcích se jako maso chápe příčně pruhovaná svalovina s tukovou a vazivovou tkání, v případě výsekového masa i se souvisejícími kostmi. Čerstvým masem se rozumí všechny části zvířat určené k výživě lidí, o jejichž použitelnosti bylo rozhodnuto podle Zákona o veterinární péči a nebyly ošetřeny jinak než chladem nebo mrazem, včetně masa sekaného a masných polotovarů. Dle národních zvyklostí se maso získává z různých druhů jatečných zvířat, lovné zvěře, ryb, mořských živočichů a dalších zvířat.
Klíčová slova:
jatečná zvířata
rozdělení masa
bílkoviny
stromatické bílkoviny
tuky
extraktivní látky
Obsah:
- Rozdělení jatečných zvířat
Rozdělení masa dle druhů jatečných zvířat
Bílkoviny
Stromatické bílkoviny
Tuky
Extraktivní látky v mase
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.