Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Prvovýroba mléka - požadavky na mléko, ošetření, chlazení, přejímka, odběr a vyšetření vzorků, transport

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9050
Poslední úprava
14.11.2016
Zobrazeno
1 434 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Při hygienickém získávání syrového mléka je třeba:
• dbát o to, aby vemeno bylo před dojením čisté a suché
• aby struky byly po skončení dojení dezinfikovány,
• kontrolovat před každým dojením stav dojícího a chladícího zařízení,
• sledovat zdravotní stav dojnic, zejména jejich mléčných žláz
• sledovat vlastnosti nadojeného mléka podle smyslového posouzení prvních střiků,
• oddělovat smyslově změněné mléko od ostatního mléka.

• Po každém dojení čistit a desinfikovat dojící zařízení
• Chladicí zařízení čistit a desinfikovat po každém vyprázdnění

Vyloučit mléko:
• Od dojnic, které dojí méně než 2 l nebo u kterých byla změněna frekvence dojení po zahájení procesu zaprahování
• Z prvních střiků
• S obsahem reziduí inhibičních, pesticidních a kontaminujících látek
• Nepříznivě ovlivněné ve složení, vlastnostech a smyslově změněné

Klíčová slova:

syrové mléko

přejímka

farma

mlékárna

převzetí mléka

vzorky v laboratoři

likvidace mléka



Obsah:
  • 1. Požadavky na syrové nakupované mléko
    2. Ošetření mléka po nadojení
    Chlazení a uchovávání nadojeného mléka
    3. Přejímka mléka na farmě
    4. Odběr vzorků:
    5. Transport syrového mléka
    6. Přejímka v mlékárně
    Vyšetření vzorku před převzetím mléka:
    Vyšetření na přítomnost RIL v mlékárně
    Likvidace mléka s RIL
    Pokud jsou výsledky vyšetření uspokojivé:
    Vyšetření syrového mléka v akreditované laboratoři