Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Projektování účelových komunikací v krajině - Metodika

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
2,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
12478
Poslední úprava
09.08.2018
Zobrazeno
883 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Účelová komunikace je dle Zákona o pozemních komunikacích (13/1997 Sb.) označení pro kategorii pozemních komunikací, které slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.
Metodika aktualizuje problematiku trasování a projektování lesních a polních cest v krajině, jakožto souhrn vzájemně na sebe navazujících terénních a kancelářských prací, jejichž výstupem je projektová dokumentace stavby.
Projektování účelových komunikací je komplexní činností, neboť každá cesta musí respektovat řadu nejen hospodářských, technických a ekonomických kritérií, ale i ekologických, estetických a krajinotvorných. Trasa účelové komunikace není pouze souborem technických návrhových prvků, zabezpečujících svými vazbami bezpečnost dopravy, ale i zásadním dlouhodobým a novým zásahem do krajiny. Ten může být v kulturní krajině žádoucí pouze za předpokladu, že celkové řešení cesty odpovídá citlivému, jemnému a harmonickému zakomponování do krajiny.
Metodika je určena především studentům předmětu Účelové komunikace v krajině, vyučovaného v rámci akreditovaného oboru krajinné inženýrství na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Výstupem každého studenta v rámci praktického výukového bloku je vyhotovená projektová dokumentace účelové komunikace, na níž student prokazuje schopnost aplikace obecných teoretických základů v konkrétním řešeném úkolu s přispěním vlastní kreativity.
Text navazuje na teoretické poznatky i praktické zkušenosti z projektování komunikací pro účely lesního hospodářství a zemědělství a slouží jako studijní opora pro účely praktického bloku předmětu.

Klíčová slova:

lesní cesty

kruhový oblouk

příčný řez

hmotnice

model terénu



Obsah:
  • 1. Využití metodiky 3
    2. Trasování lesních cest 4
    3. Směrové řešení 7
    3.1 Kruhový oblouk 8
    3.2 Staničení 10
    4. Podélný profil 13
    4.1 Podélný profil terénu 13
    4.2 Niveleta 14
    4.3 Výškové oblouky 15
    4.4 Postup vkládání nivelety 17
    5. Příčný řez 19
    5.1 Návrh konstrukce vozovky 21
    5.2 Příčný řez tělesem cesty v oblouku 23
    6. Kubatury zemních prací 29
    7. Situace 30
    8. Hmotnice 33
    9. Trubní propust 37
    10. Civil 3D 42
    Digitální model terénu 43
    Trasa 48
    Stopy příčných řezů 50
    Podélný profil 51
    Příčné řezy 55
    Reporty 56
    Tisk - rozvržení 57