Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce těstovin

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9156
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
928 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. ÚVOD

Tato pravidla správné výrobní a hygienické praxe vzdává Svaz průmyslových mlýnů ČR jako vzorovou příručku. Na jejím základě by měli jednotliví výrobci doplnit podmínky dodržování správných výrobních a hygienických zásad ve svých speciálních konkrétních podmínkách.
Účelem je poskytnout výrobcům přehled základních měřítek pro posouzení možných nebezpečí ve výrobní praxi, v jejichž důsledku by mohlo dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobků. V příručce bude uveden přehled hlavních nebezpečí vyskytujících se všeobecně při těstárenské výrobě veškerých manipulacích s výrobky a opatření k předcházení vzniku nebezpečí.
Hlavní cestou k předcházení zmíněným nebezpečím je systematické zajištění informovanosti všech pracovníků na všech příslušných úsecích v podniku a zapracování zásad popsaných v příručce do pracovních povinností. Nezbytnou součástí je také stálá kontrola dodržování zásad uvedených v příručce.
V příručce budou vedle popisů a vysvětlení jednotlivých problémů uvedeny souběžně normativní odkazy na předpisy EU a ČR, vztahující se k danému problému.

Klíčová slova:

těstoviny

kontrolní body

potenciální nebezpečí

příjem surovin

budovy

zařízení

osobní hygiena

manipulace

výrobky

organizace



Obsah:
  • 1. Úvod
    2. Definice
    2.1 Systém kritických kontrolních bodů
    3. Ovládání potenciálních nebezpečí
    3.1 Základní schéma technologického postupu
    3.2 Obecně platné prvky nebezpečí ohrožení zdravotní nezávadnosti
    3.2.1 Ze surovin
    3.2.2 Ve výrobních prostorách a zařízeních
    4. Požadavky při příjmu surovin
    6. Požadavky na budovy a zařízení
    Umístění provozovny a její prostorové uspořádání
    Zásobování vodou, odstraňování odpadních vod
    Další prostorové podmínky a vybavení provozoven
    VĚtrání, vzduchotechnika
    Osvětlení
    VYtápění
    Hygienická zařízení pro zaměstnance
    Úklidové komory
    Stroje a materiály
    Programy čištění a udržování pořádku a čistoty
    Speciální ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace
    7. Zásady osobní hygieny
    7.1. Zásady osobní hygieny a čistoty
    7.2. Vstupní lékařská prohlídka
    7.3. Periodické lékařské prohlídky
    7.4. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví (znalosti hygienického minima)
    7.5. Opatření proti vzniku a šíření infekčních onemocnění
    8. Požadavky na manipulaci s výrobky po tepelném zpracování
    9. Organizační zajištění a osobní odpovědnosti za: