Popis:
		= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)
- cílem: smysly jsou nenahraditelné
- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření
 = podstata každé vědecké disciplíny
CHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)
SENZORICKÁ ANALÝZY
 - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé)
 - stanovení podnětů vyvolaných potravinami
 - po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupy
 - stanovení psychických stavů
HISTORIE
- člověk hodnotil potraviny od počátku své existence 
- historie vědeckého oboru:
 - od 2. SV - USA - potřeba najít přijatelné potraviny pro armádu - dobře skladovatelné, odolné - např. čokoláda, která vydrží teplo
 - Evropa - Skandinávie - 40. léta - trojúhelníkový test
- kniha - rok 1957 - Tilguer (Polsko)
UPLATNĚNÍ
- studium, vnímání chuti
- studium faktorů, které vnímání ovlivňují
- vývoj aroma - stěžují
- vývoj výrobků
- zlepšování výrobků a technologie
- kontrola kvality 
- testy skladovatelnosti, změny během skladování
- marketingové testy 
- potravní kontroly 
- potravinářský průmysl
-supermarkety, marketing
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  faktory
		  		  senzorické hodnocení
		  		  kosmetika
		  		  rozdíly
		  		  zrak
		  		  sluchový orgán
		  		  čichový smysl
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Základní chutě
 Faktory ovlivňující chuť
 Čaj
 Káva
 VÍno
 Senzorické hodnocen á masa a masných výrobků
 Kosmetika
 Textura
 Laboratorní metody pro senzorickou analýzu
 Rozdílové metody
 Pořadová zkouška
 Metoda senzorického profilu
 Metoda volného popisu
 Stupnice v senzorické analýze
 Zrak
 Sluchový orgán
 Smysl čichový
 Konzumenské testy