Postmortální změny masa
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		- procesy v těle zvířat - nativní svalová tkán se přeměňuje v maso
- průběh posmrtných (postmortálních) změn ovlivňuje kvalitu masa - i ekonomický dopad
- vytváří se křehkost a údržnost masa
- probíhají děje vytvářející extraktivní složky masa
- dochází ke ztrátám masové šťávy a odparu vody
Jaké enzymové procesy probíhají ve svalovině živých zvířat?
- degradační (katabolické) - získání energie pro děje
- syntetické (anabolické), fyziologické (svalová práce, pohyb)
- musí být dynamická rovnováha fyziologických dějů v živém organismu= homeostáze
Podmínky homeostáze:
- aerobní prostředí
- stabilní (fyziologické) pH tělních tekutin 7,2)
- stabilní teplota prostředí
- stabilní přísun substrátu a odvod degradačních produktů
- působen nativních enzymů - biokatalyzátorů
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  enzymové procesy
		  		  homeostáze
		  		  rigor mortis
		  		  zrání masa
		  		  autolýza
		  		  postmortální změny
		  		  svalové vlákna
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Jaké enzymové procesy probíhají ve svalovině živých zvířat?
 Podmínky homeostáze:
 Funkce nativních enzymů:
 Co se stane zabitím zvířete?
 Prae rigor morfia (2hod po porážce)
 Rigor mortis
 Zrání masa
 Hluboká autolýza
 Abnormální průběh postmortálních změn:
 PSE
 DFD
 Zkrácení svalových vláken:
 Fáze kažení masa:
 Zvláštní formy kažení:
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.