Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Luštěniny a jejich význam ve výživě člověka

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9085
Poslední úprava
21.11.2016
Zobrazeno
890 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Brzy zdomácněly a jsou běžně dostupné všude na světě. Jedí se i čerstvé - fazole, boby, lima boby, hrášek (luskoviny) a ostatní se suší a semena jsou základní potravinou v mnoha částech světa již po tisíce let (luštěniny?).
Podle archeologických nálezů se fazole pěstovali nejdříve v Mexiku, lima boby v Peru, boby a cizrna na Středním východě, sója a vigna (mungo) hranatá v Číně a vigna čínská, kajan v Africe, čočku v Sýrii, bob, lupinu a vikev jako pícninu staří Římané.
Patří mezi nejoblíbenější v kuchyni Středního východu, Asie, Karibské oblasti, Mexika a Střední a Jižní Ameriky.
V Severní Americe a Evropě zájem o ně postupně stoupá.
Příčinou může být - vzrůstající cena masa, sílící popularita vegetariánské stravy.

Průměrná spotřeba luštěnin ve výživě je velmi rozdílná. Konzumují se v rozsahu 1-25 kg/osobu a rok, celosvětový průměr 7 kg, v Evropě 3,5 kg, Indii 14 kg.
U nás spotřeba 1-2 kg - máme nejnižší zastoupení v jídelníčku.

Semena luštěnin jsou vhodná pro racionální výživu člověka
- vysoký podíl bílkovin, obsah vlákniny, příznivá skladba škrobu

Klíčová slova:

luštěniny

lipidy

semena

sójové boby

bílkoviny

globulin

lektin

olejniny



Obsah:
  • Luštěniny a jejich význam ve výživě člověka
    Skladba luštěnin- semena
    Složení sójových bobů:
    Bílkoviny
    Škodlivé látky v semenech olejnin a luskovin
    Fytohemaglutininy
    Lektin
    Některé toxické látky v luštěninách představují též ak.
    VYráběné bílkovinné preparáty ze sóji