Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Klasifikace francouzských vín

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9077
Poslední úprava
21.11.2016
Zobrazeno
624 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Appelation d´Origine Contrólée (AOC)
28 % z celkové produkce, 30 % se vyváží, 70 % se spotřebuje

Francie byla první zemí, která zavedla systém kontroly původu a kvality vín
1935 - Národní úřad pro označování původu vín
V současnosti - 400 samostatných úřadů s touto náplní, kontrolují 380 000 ha půdy s průměrnou roční produkcí 21 000 000 hl.
Téměř všechna nejlepší vína mají AOC
Na etiketě: odkud pochází, odrůda hroznů, pěstitelské metody, metody sběru, omezení výnosu hroznů a výlisnosti, minimální obsah alkoholu, použité vinařské techniky a kvalita produktu - podle oficiální degustační stupnice

Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS)
1.3 % z celkové produkce, 20 % se vyváží, 80 % se spotřebuje ve Francii
Tato vína podléhají podobné kategorizaci jako AOC, produkované množství může být i vyšší, vína lehčí a nevyžaduje se tak vysoký standard, i když v některých případech je kvalita až srovnatelná.
Řada z nich byla navržena na zařazení do AOC, což způsobilo pokles jejich roční produkce
Vin de Pays
13 % z celkové produkce, 10% se vyváží, 90 % se spotřebuje
Tato kategorie je zavedena teprve nedávno, s cílem pomoci zastavit příval méně kvalitních vín. Jsou označována jako „národní francouzská vína“.
Dnes jsou tři kategorie těchto vín, každá zvlášť kontrolovaná. Musí mít na etiketě vyznačen svůj původ, je možno k výrobě použít širokou škálu odrůd hroznů, jejichž výnosy mohou být i vysoké!! Kvalita je rozdílná!!
Vin de Table
44,7 % z celkové produkce, 12 % se vyváží, 88 % se vypije doma
Jsou známa jako vins ordinaires nebo vins de consommation courante
Levná vína pro každodenní konsumaci, nejsou určena pro skladování,
objem produkce 34 milionů hl., spotřebováno téměř vše doma!!!!
Z celkového souhrnu produkce vína- asi 10 M hl. ze 76 M hl jsou určenajako vins blancs de cocgnac - ke zpracování destilací na viňak
62 % se spotřebuje vína červeného
Spotřeba klesá - ze 120 l/osobu a rok v r. 1969, nyní „jen“ 80 l
velmi se zvyšuje vývoz vína z Francie - 13M hl ročně

Klíčová slova:

bordeaux

Medoc

Champagne

šampaňské víno

sherry

scelování

vinařské oblasti



Obsah:
  • VIn délimité de qualité supérieure (vdqs)
    VIn de pays
    VIn de table
    VInařské oblasti francie
    Bordeaux
    Medoc
    Pauillac
    St.-julien
    Burgundsko
    Champagne
    Styly šampaňského vína
    VÍno ve španělsku
    Sherry
    Systém scelování vína sherry