Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Identifikace regulované soustavy Strejcovou metodou

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
0,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
12434
Poslední úprava
01.08.2018
Zobrazeno
842 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Postup při měření:

1. Zapojte regulační obvod s reálnou tepelnou soustavou a seznamte se s monitorovacím a řídicím programovým systémem „WCONTROL“.

2. Změřte statickou charakteristiku regulované soustavy tak, že na vstup soustavy postupně přivedete 4 různé úrovně (např. 25%, 50%, 70%, 90% maximální hodnoty) vstupní veličiny.
- Vykreslete statickou charakteristiku (graficky i tabulkou), její závislost vyjádřete (aproximujte) lineární rovnicí, a odhadněte pásmo, ve kterém je systém lineární.

3.Změřte alespoň dvakrát přechodovou charakteristiku regulované soustavy při změně akční veličiny o 15-20%, přičemž rozsah volte v lineární oblasti statické charakteristiky. Přechodové charakteristiky archivujte s vhodnou periodou.
- Vykreslete jednotlivé naměřené průběhy dynamických odezev a přechodové charakteristiky (dle definice přechodové funkce) soustavy.
- Naměřené pořadnice bodů charakteristik zprůměrujte a vykreslete výslednou přechodovou charakteristiku.
- Z této výsledné přechodové charakteristiky určete parametry regulované soustavy pomocí Strejcovy metody s použitím modelu druhého řádu bez dopravního zpoždění. Označte polohu inflexního bodu. Určete fyzikální jednotky identifikovaných parametrů.
- Ze získaného spojitého přenosu GS(s) určete diferenciální rovnici a analyticky (s pomocí Laplaceovy transformace) vypočtěte přechodovou funkci modelu.
- V jednom grafu společně zobrazte přechodovou charakteristiku naměřenou, přechodovou charakteristiku získanou z identifikovaného modelu pomocí programu MATLAB/SIMULINK a přechodovou charakteristiku vypočtenou z modelu analyticky.

4. V závěru výsledky práce podrobně zhodnoťte.

Klíčová slova:

měření

vypracování

automatizace

regulovaná soustava

parametry

analytika



Obsah:
  • Úkol měření:
    Postup při měření:
    Vypracováni
    Závěr