Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Dělená strava

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10191
Poslední úprava
24.04.2017
Zobrazeno
407 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Princip dělené stravy

Při dělené stravě dochází k harmonickému kombinování potravin, což do trávicího systému zavádí pořádek.
Autorem koncepce dělené stravy je americký lékař Dr. Howard Hay, který trpěl těžkou ledvinovou chorobou, a protože mu nikdo nedokázal pomoci, začal hledat příčinu onemocnění. Zkoumal chemické složení lidského těla a přišel na to, že ho tvoří z 80% procent zásadité a z 20% kyselé složky. Z tohoto vyvodil, že pokud se bude jeho denní strava sestavovat z 80% zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravin, nenaruší se jeho přirozená rovnováha.
Nevyrovnaný poměr kyselin a zásaditých složek v organismu může být příčinou vzniku mnoha onemocnění. Pokude se stravujeme obvyklým způsobem, přijímá naše tělo větší množství kyselinotvorných potravin a málo zásadotvorných, cílem je tedy zvýšit podíl zásadotvorných potravin (ovoce, zelenina) a snížit podíl kyselinotvorných (bohaté na bílkoviny, jako je maso, ryby, sýr a vejce). Hay prosazoval zásadu, že by se během jednoho jídla neměly konzumovat potraviny bohaté jak na bílkoviny, tak na cukry (Summová, 1999, s. 7).
Podstatou dělené stravy je oddělení potravin s převažujícím obsahem bílkovin od potravin s převažujícím obsahem uhlovodanů. Tyto pokrmy jsou stravitelnější než obvykle sestavovaná jídla, což vyplývá z biochemie našeho těla, neboť různá jídla jsou také štěpena různými trávicími šťávami (Summová, 1998, s. 10).

Klíčová slova:

dělená strava

potraviny

výživa

rostliny

kyseliny

uhlovodany



Obsah:
  • Princip dělené stravy
    Dělení potravin:
    Důležitá doporučení a zajímavosti:
    zásady
    Zdroje:

Zdroje:
  • SUMMOVÁ, Ursula. Hubneme s dělenou stravou: Kúra na 6 týdnů. Praha: Ikar Praha, a. s., 1998. ISBN 80-7202-339-X.
  • SUMMOVÁ, Ursula. Dělená strava pro zdraví a štíhlou linii. Praha: Ikar Praha, a. s., 1999. ISBN 80-7202-457-4.
  • HORECKÁ, Jana a Vladimír HORECKÝ. Dělená strava: recepty pro zdraví, štíhlost a krásu. Žilina: Knižné centrum, 1999. ISBN 80-8064-046-7.
  • PRIBIŠ, Peter. Dělit nebo nedělit? To je to, oč tu běží!. Svět zdraví [online].