Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Cukrovinky

«»
Přípona
.ppt
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9219
Poslední úprava
12.12.2016
Zobrazeno
639 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Podle vyhlášky 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Pro účely této vyhlášky se rozumí:
a) cukrovinkami-potravinami jiné než čokolády a čokoládové bonbony, jejichž základní složku tvoří přírodní nebo náhradní sladidla a další složky, jimiž mohou být i kakaové součásti nebo čokoláda, a které nesplňují požadavky na čokoládu nebo čokoládové bonbony,
b) karamelami-cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité, míry žvýkavé, s různou příchutí,
c) dražé-cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s nábalem zejména cukru,
d) želé -cukrovinky s konzistencí gelu, vzniklou přídavkem želírujících látek, zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny,
e) marcipánem-cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů, vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením či polevou.
f) rahatem-škrobové želé různých tvarů obalených směsí práškového cukru a škrobu,
g) tureckým medem-šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem popř. s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku,
h) chalvou- šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou látkou pastovité konsistence, popř. s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku,
lékořicovými cukrovinkami-cukrovinky ze směsi cukru, glukózového sirupu a mouky, popř. dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek z lékořice,
j) fondánovými cukrovinkami - cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence z cukerné hmoty, popř. s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou,
k) komprimáty- cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarve-ných práškovitých směsí, zejména ve tvaru čoček nebo tablet,
l) žvýkačkou- cukrovinky výrazně gumovité až tažné konzistence s různými příchutěmi,
m) dropsy - cukrovinky neplněné, z kandytové hmoty, složené převážně z cukrů a glukózového sirupu, různě tvarované, různé barvy a chuti, tvrdé konzistence,
n) roksy- cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům, ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce z ochucených kandytových hmot,
o) furé- cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu matné, sklovité, tvrdé konzistence, obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo tekuté náplně,
p) pěnovými cukrovinkami (marshmallow) cukrovinky lehčené, pěnovité, žvýkavé konzistence, popřípadě s jemnými částicemi směsi práškového cukru nebo škrobu a jejich kombinací.

Členění na druhy, skupiny a podskupiny - viz následující příloha č. 4

Klíčová slova:

cukrovinky

cukrářské výrobky

dropsy

karamely

želé

marcipán

nugát



Obsah:
  • Cukrovinky
    Cukrářské výrobky