Popis:
		KÁVA
CO JE KÁVA
Naše káva dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea.Tento rod náleží k čeledi mořenovitých, Rubiaceae, která zahrnuje víc než 500 rodů a 6000 druhů. Většina z nich jsou tropické stromy a keře.
Švédský přírodopisec Carl von Linné sice popsal rod, ale na přesné klasifikaci se botanici neshodli dodnes. Pravděpodobně se uvnitř rodu vyskytuje nejméně 25 hlavních druhů, které všechny pocházejí z tropické Afriky a některých ostrovů v Indickém oceánu. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny, počínaje malými keříky až po více než 10 metrů vysoké stromy. 
Barva listů přechází od nažloutlé k purpurové. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica - Tipica a Bourbon - se vyvinulo mnoho odrůd, mezi jiným Caturra (pěstovaná v Brazílii a Kolumbii), Mundo Novo (rovněž z Brazílie), Tico (velmi rozšířená ve Střední Americe), San Ramon (zakrslá odrůda) a snad nejproslulejší, jamajská Blue Mountain.
 Kávovník arabica je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Plody jsou vejčité a zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Pokud se v plodu vyvine jediné semeno, má kulovitý tvar a označuje se jako perlové zrno. 
Pojem robusta je v zásadě identický s nejvíce pěstovaným druhem Coffea canephora. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělkokořenným dřevinám. Plody má kulaté a do uzrání potřebují asi 11 měsíců. 
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  káva
		  		  sklizeň
		  		  zpracování
		  		  pražení
		  		  loupání
		  		  luštění
		  		  mletí
		  		  turecká káva
		  		  espreso
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Co je káva
 Káva maragogipe
 Sklizeň kávy
 Zpracování kávy
 Sušení zrn
 Loupání a luštění kávy
 Hlazení a leštění
 Třídění a přebírání
 Přebírání kávových zrn
 Přeprava kávy
 Pražení kávy
 Stupně pražení
 Mletí kávy
 Příprava kávy
 Šálek kávy
 Turecká káva
 Espreso