Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované zkušební otázky ke státním závěrečným zkouškám - oblast Ekonomie a podniková ekonomika

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
12,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
10239
Poslední úprava
09.05.2017
Zobrazeno
1 406 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vypracované otázky ke státnicím - okruh Ekonomie a podniková ekonomika.

Ukázka:

1. Chování spotřebitele a formování poptávky

Odvození křivky poptávky za předpokladu přímé měřitelnosti užitku

Jedním ze základních problémů, které spotřebitel řeší, je kolik určitého statku má nakupovat a jak má svůj důchod rozdělit mezi různé statky.

Př. Petr má hlad a kupuje si párek v rohlíku, je tedy schopen ocenit užitek z párků v penězích, tzn. kolik by max za takový párek dal. Celkový užitek se zvětšuje, avšak stále méně (protože s každým dalším párkem v rohlíku má menší hlad. (obr 1.

Předpokládejme, že cena párkuje 10Kč a Petr není ochoten dávat za párek více, než kolik mu párek v rohlíku přináší dodatečného uspokojení -jaký je jeho mezní užitek obr 2.
Jeli cena 10 Kč, petr si není ochoten koupit 7 párek, protože mu přináší užitek pouze 8 KČ, avšak musí za něj zaplatit 10 Kč obr 3.

Uspokojení spotřebitele z celkového množství statku nazýváme celkovým užitkem. Celkový užitek se s každým párkem v rohlíku zvyšuje, avšak tyto přírůstky uspokojení jsou čím dál menší (tentýž statek může být hodnocen spotřebiteli co do užitečnosti rozdílně, ani tentýž spotřebitel nemusí stejný statek hodnotit vždy stejně).

Klíčová slova:

chování spotřebitele

konkurenční trh

analýza bodu zvratu

trh práce

inflace

výnosy

náklady

výsledek hospodaření

klasifikace nákladů



Obsah:
  • 1. Chování spotřebitele a formování poptávky.
    2. Chování firmy na dokonale konkurenčním trhu.
    3. Chování firmy v podmínkách nedokonalé konkurence.
    4. Trhy výrobních faktorů (půdy, práce, kapitálu).
    5. Analýza bodu zvratu.
    6. Agregátní nabídka a poptávka, změny v modelu AS-AD, makroekonomická rovnováha, ekonomický růst, hranice produkčních možností a hospodářský cyklus.
    7. Měření výkonu ekonomiky, ukazatele typu produkt, národní důchod, nedostatky ukazatele GDP (GNP), potencionální produkt, inflační a deflační mezera.
    8. Trh práce, substituční a důchodový efekt, nezaměstnanost, typy a měření nezaměstnanosti, aktivní a pasivní politika zaměstnanosti, vztah nezaměstnanosti a inflace - Phillipsova křivka.
    9. Inflace, typy inflace, měření inflace - cenové indexy, příčiny a následky inflace, deflace, stagflace a desinflace, trh peněz, formy peněz a jejich funkce, měnové kurzy.
    10. Hospodářská politika státu, typy, nástroje a uplatnění fiskální a monetární politiky, státní rozpočet a možnosti financování jeho deficitu, Lafferova křivka.
    11. Majetková a kapitálová struktura podniku. Rozvaha a Cash Flow. Oceňování majetku a závazků ve finančním účetnictví. Odpisy.
    12. Výnosy, náklady a výsledek hospodaření. Výkaz zisku a ztráty.
    13. Klasifikace nákladů. Kalkulační třídění nákladů. Typový kalkulační vzorec. Režijní náklady.
    14. Investiční rozhodování v podniku. Metody hodnocení investic: čistá současná hodnota, doba návratnosti, vnitřní výnosové procento.
    15. Finanční činnost podniku. Časová hodnota peněz. Zdroje financování.