Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z tematického okruhu Finance a finanční řízení podniku

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
6 x
Velikost
2,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12752
Poslední úprava
08.10.2018
Zobrazeno
933 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Přístupy k měření výkonnosti podniku. Benchmarking - mezipodnikové srovnávání. Podstata, definice a zařazení benchmarkingu do systému řízení podniku, základní etapy procesu benchmarkingu.

Benchmarking je soustavný systematický proces, zaměřující se na porovnávání vlastního podniku se špičkovými společnostmi.

Porovnávají se hospodářské výsledky, struktury, interní procesy a jejich efektivnost, kvalita a konkurenceschopnost produktů a služeb s cílem zdokonalení vlastní firmy.

Benchmarking je vyšší stupeň konkurenční analýzy:
• analýza výrobků a služeb z hlediska kvality a nákladů
• ekonomická a finanční analýza konkurenčních podniků
• analýza přístupu zákazníků a dodavatelů
Benchmarking -> Benchlerning (Výsledky srovnávání využít pro zdokonalení vlastního podniku.)

ZÁKLADNÍ PŘÍSTUPY K BENCHMARKINGU
Výkonový benchmarking se soustředí na relativní výkonnost pomocí vybraného souboru ukazatelů (často mezi konkurenty). Hodnotí se převážně technické parametry včetně parametrů kvality a parametry produktivity (výrobní náklady, cena). Tento typ benchmarkingu je prováděn většinou externími poradenskými organizacemi a výsledky jsou poskytovány za úplatu zájemcům z příslušné oblasti.

Procesní benchmarking měří individuální výkonnost procesu a jeho funkčnost oproti podnikům, které jsou vůdčími (nejlepšími) v provádění těchto procesů. Procesní benchmarking hledá nejlepší praktiky (Best Practices) v provádění jednotlivých procesů. Odpovídá tedy na otázku, jak
podnik dosahuje vynikající výkonnosti. Procesní benchmarking vyžaduje vytipování vhodných
partnerů, navázání spolupráce po vzájemné dohodě a realizaci návštěv partnerů s řádnou přípravou.

Klíčová slova:

výkonnost podniku

benchmarking

financování pro podnik

mezinárodní trhy

úvěrové agentury



Obsah:
  • 1. Přístupy k měření výkonnosti podniku. Benchmarking - mezipodnikové srovnávání. Podstata, definice a zařazení benchmarkingu do systému řízení podniku, základní etapy procesu benchmarkingu.
    2. Balanced Scorecard - strategický systém měření výkonnosti podniku. Podstata přístupu Balanced Scorecard, struktura ukazatelového systému BSC, metodické principy tvorby ukazatelového systému BSC pro danou strategii.
    3. Obchodní výkonnost podniku - ukazatelový systém perspektivy trhů a zákazníků. Hlavní výsledkové ukazatele zákaznické perspektivy, postupové kroky při určování indexu spokojenosti zákazníků, základní složky nabídky hodnot pro zákazníka a jejich vazbu na výsledkové ukazatele.
    4. EFQM Model Excelence - hodnocení konkurenceschopnosti podniku. Charakteristika a popis EFQM Modelu Excelence, analýza požadavků EFQM Modelu na systémová měření.
    5. Rating - druhy ratingu, postup stanovení investičního a obchodního ratingu, ratingový proces, využití ratingu, postavení ratingových agentur a důvody jejich regulace. Scoring - postup tvorby scoringových modelů.
    6. Charakterizujte kategorie hodnoty podniku (tržní, subjektivní, objektivizovaná). Popište proces určování hodnoty podniku. Vysvětlete význam strategické a finanční analýzy pro ocenění podniku. Vysvětlete pojem generátor hodnoty podniku (value drivers), uveďte základní generátory hodnoty podniku.
    7. Charakterizujte výnosové metody určování hodnoty podniku. Metoda FCF. Metoda kapitalizovaných čistých výnosů. Metoda EVA. Pokračující hodnota a její určení.
    8. Metody tržního porovnání. Charakterizujte obsah a formu finančního plánu, druhy finančních plánu a základní metody finančního plánování. Finanční plán pro výnosové ocenění podniku.
    9. Charakterizujte kategorii náklady kapitálu a jejich využití ve finančním řízení podniku.
    • Uveďte a charakterizujte způsoby určování nákladů vlastního kapitálu, vysvětlete předpoklady použití jednotlivých způsobů/modelů.
    • Uveďte a vysvětlete způsoby určování nákladů na jednotlivé druhy dluhového financování podniku.
    • Náklady kapitálu pro výnosové ocenění a jejich predikce (iterační způsob určení průměrných vážených nákladů kapitálu).
    10. Vysvětlete podstatu optimalizace kapitálové struktury. Uveďte faktory, které je potřebné zvažovat při optimalizaci KS, teoretických přístupů optimalizace kapitálové struktury (MM teorie, kompromisní teorie, teorie hierarchického pořádku). Agenturní náklady. Uveďte a charakterizujte základní teoretické přístupy k dividendové politice.
    11. Formy financování vlastními zdroji. Samofinancování, jeho pozitivní a negativní stránky. Financování soukromým kapitálem (PE&VC, tj. private equity, venture capital, business angels) a jejich použití z hlediska životního cyklu podniku. Financování formou emise akcii, faktory rozhodování o IPO, situace v ČR.
    12. Charakterizujte význam dluhového financování pro podnik. Dluhopisy jako zdroj financování, druhy dluhopisů, výhody a rizika tohoto způsobu financování, faktory, které je nutné zohledňovat při emisi dluhopisů.
    13. Charakterizujte principy a metody hodnocení ekonomické efektivnosti investičních projektů. Vysvětlete způsoby měření a promítání rizika do kritérií hodnocení ekonomické efektivnosti investic.
    14. Vysvětlete podstatu řízení devizového rizika podniku. Vysvětlete obsah kategorií devízové riziko, kurzové riziko, devizová expozice. Uveďte a charakterizujte tzv. interní a externí (hedging) metody minimalizace devizového rizika (resp. devizové expozice).
    15. Řízení čistého pracovního kapitálu (NWC). Plánování potřeby NWC. Uveďte a charakterizujte obsah credit managementu
    16. Řízení hotovosti - modely řízení hotovosti, motivy držení hotovosti, plánování příjmů a výdajů.
    17. Specifika mezinárodního financování podniků v závislosti na formě vstupu na zahraniční trhy. Definice a role multinárodních korporací.
    18. Rizika vstupu podniků na mezinárodní trhy. Řízení rizik spojených se vstupem podniku na zahraniční trhy (teritoriální, komerční a kursová rizika). Platební a platebně-zajišťovací instrumenty (směnka, dokumentární akreditiv, dokumentární inkaso). Zajišťovací instrumenty (bankovní záruky, exportní úvěrové pojištění aj.).
    19. Role exportních úvěrových agentur při financování exportu. Exportní úvěrové pojištění a exportní úvěry. Projektové financování exportu.