Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Průmyslové inženýrství

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
4 x
Velikost
4,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
11890
Poslední úprava
16.04.2018
Zobrazeno
1 327 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. PODSTATA A OBSAH DISCIPLÍNY PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ
Definice pojmu PI, podstata vybraných přístupů ve světě, základní klasifikace metod a nástrojů průmyslového inženýrství.
PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ
» Multidisciplinární vědní obor, který se pomáhá nalézat způsoby „jak důmyslněji provádět práci“, „jak dělat více s méně zdroji“, jak řešit aktuální potřeby podniků a jak kvalitněji, rychleji, jednodušeji a levněji vykonávat a řídit výrobní i nevýrobní podnikové procesy.
» Je účinným nástrojem moderního managementu. Zabývá se zlepšováním procesů, růstem produktivity, spolehlivosti, flexibility a eliminací plýtvání, nepravidelností, iracionality, přetěžování pracovišť apod., což je velmi důležité pro přežití podniku v dlouhodobém horizontu.
» Syntetizuje poznatky matematické statistiky a technických oborů spolu s psychologií a sociologií za účelem hledání optimálního způsobu zabezpečení produkce vysoce kvalitních statků a služeb s ohledem na minimalizaci nákladů a optimální využití všech výrobních faktorů vstupujících do výrobního procesu.
» Jeho smyslem je navrhování, organizování a koordinování součinnosti výrobních systémů, lidí, materiálů, energií a informací s cílem maximalizovat produktivitu.
» Využívá řízení procesů, operační a systémové analýzy, systémové inženýrství, ergonomii, projektový management, matematické, fyzikální a společenské vědy spolu s principy a metodami inženýrské konstrukce s cílem specifikovat, předvídat a hodnotit produkty, procesy a systémy
PODSTATA VYBRANÝCH PŘÍSTUPŮ VE SVĚTĚ
» Adam Smith - První práce mající vztah k PI (dělba práce)
» Charles Babbage - Dělba práce
» Frederick Winslow Taylor - Otec PI, studium pracovních metod, vědecké řízení
» Frank a Lilian Gilbrethovi - Pohybové studie
» Harold B. Maynard - Metoda MTM, systémy předem určených časů
» Shigeo Shingo - Uvedl v praxi většinu metod moderního PI
» Kjell B. Zandin - Autor koncepce MOST
» Henry Ford - Pásová výroba, výrobní linky
» W. E. Deming - Řízení jakosti, PDCA cyklus
» J. Juran - Řízení jakosti
» Tomáš Baťa - Systém řízení

Klíčová slova:

průmyslové inženýrství

řízení firmy

výrobní systém

podstata organizace

štíhlá výroba

měření práce

ergonomie



Obsah:
  • 1. Průmyslové inženýrství - podstata a charakteristika disciplíny
    Definice pojmu průmyslové inženýrství, vybrané trendy průmyslového inženýrství ve světě, tradiční a štíhlé koncepty průmyslového inženýrství, klasifikace metod a nástrojů průmyslového inženýrství.
    2. Procesní řízení v průmyslovém inženýrství
    Podstata procesního řízení, schéma procesního modelu, analýza podnikových procesů, diagramy procesního prostředí, metody pro mapování podnikových procesů, klíčové metriky v oblasti procesního řízení. Vybrané metody procesního plánování a řízení ve výrobní společnosti.
    3. Podnikové informační systémy
    Podstata podnikových informačních systémů, životní cyklus, architektura a cíle efektivního podnikového IS, kritické faktory úspěšné implementace, manažerské informační systémy a business intelligence. Propojení operativní a taktické úrovně řízení výroby. Charakteristika ERP systémů, digitální management.
    4. Výrobní systém
    Výrobní systém průmyslového podniku a jeho základní znaky, vymezení výrobního systému směrem k okolí, vnitřní struktura a cílové chování výrobního systému. Charakteristika flexibilních výrobních systémů, typy výrobních systémů (kusová, sériová, hromadná, zakázková výroba).
    5. Podstata organizace a řízení výroby
    Charakteristické znaky a podstata pojmů organizace a řízení výrobního procesu, průmyslová revoluce v obecných souvislostech historie výroby, základní mezníky v řízení výroby, systemizace hlavních směrů v organizaci plánování a řízení výroby, další očekávaný vývoj. Klíčové parametry organizace a řízení výroby v procesu plánování a řízení výroby.
    6. Pokročilé metody plánování a řízení výroby
    Základy plánování a organizace výrobního procesu, koncepty PUSH a PULL, proces zařazování objednávek, flexibilní plánování a řízení výroby, kapacitní propočty, taktování linek.
    7. Vybrané koncepty plánování a řízení výroby
    Systémy plánování a řízení výroby, koncepce PPS (MRP, OPT, BOA, KANBAN, JIT, JIS, CONWIP), principy plánování a řízení kapacit.
    8. Paradigmata výrobních systémů
    Nastavení strategických a operativních cílů výrobních procesů a systémů, vymezení pojmů produktivita, výkonnost, efektivnost. Vybrané klíčové ukazatele pro nastavení layoutu, průběžné doby výroby, taktu a velikosti výrobní dávky, velikosti výrobních zásob.
    9. Vybrané nástroje pro optimalizaci výrobních procesů.
    Metodiky pro zlepšování a inovaci výrobních procesů. Nastavení a funkce statistické kontroly procesů. Metodiky pro optimalizaci přetypování (SMED), údržby (TPM), kvality (SIX SIGMA).
    10. Systémy managementu kvality
    Základní znaky přístupů rozvoje jakosti QMS a TQM, normy ISO 9000-9004, hlavní procesy ovlivňující jakost, prověrky jakosti, nástroje a kroky cyklu neustálého zlepšování jakosti, návratnost jakosti, model Excelence EFQM.
    11. Výrobní systém TOYOTA, BAŤA a INDUSTRY 4.0
    Vybrané principy výrobních systémů Toyota, Baťa a Industry 4.0. Vymezení klíčových pilířů uvedených systémů pro průmyslové firmy, inspirace a inovace využívané v dnešních průmyslových výrobních systémech.
    12. Štíhlá výroba
    Podstata a hlavní principy štíhlé výroby, modulární uspořádání výroby, typy výrobních buněk, postupy projektování a vytváření výrobních buněk, týmově orientované buňky, fraktálová továrna.
    13. Týmy a týmová společnost
    Znaky týmové společnosti a týmové práce, samostatné výrobní a business týmy. Motivace a stimulace výrobních týmů.
    14. Řízení týmové společnosti
    Principy Balanced Score Card a HOSHIN - KANRI pro řízení týmových společností. Řízení týmů podle cílů, kvalifikační a kompetenční matice.
    15. Zlepšování výrobních procesů
    Základní principy zlepšování výrobních procesů, schéma zlepšování procesů, metody zlepšování, workshopy, cyklus řešení problémů, průmyslová moderace, vizuální management, simultánní inženýrství.
    16. Analýza a měření práce, ergonomie
    Klíčové principy pro analýzu pracoviště - pracovní pozice - pracovníka, normování práce a metodika normování, principy budování ergonomického pracoviště, studium práce, koncept pracovního postupu ve vazbě na normování práce a ergonomické uspořádání pracoviště
    17. Řízení kvality podle norem ISO řady 9000
    Definice norem ISO 9000-9004, 8 principů managementu kvality, typy auditů v oblasti kvality, certifikační procedury
    18. Podnik světové třídy
    Principy, na kterých je postaven podnik světové třídy, postup změny tradičního podniku na podnik světové třídy s využitím nástrojů průmyslového inženýrství.
    19. Inovační procesy a metodika inovací
    Definice a klasifikace inovace, inovačního procesu. Vybrané metody pro nastavení inovačního projektu. Nastavení a realizace inovačního projektu.
    20. Aktuální trendy v oblasti průmyslového inženýrství
    Charakteristika pojmů štíhlá výroba, štíhlá administrativa, štíhlý vývoj, štíhlá logistika. Popis vybraných konceptů implementace uvedených konceptů, identifikace přínosů z jejich implementace pro průmyslovou firmu.