Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky - Ošetřovatelství v pediatrii

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
11 x
Velikost
3,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
10266
Poslední úprava
15.05.2017
Zobrazeno
1 221 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Psychomotorický vývoj dítěte v kojeneckém a batolecím období, metodika výchovné péče v kojeneckém a batolecím období. Specifika hospitalizace kojence a batolete.

• PMV zahrnuje vývoj hrubé a jemné motoriky, vývoj řeči, smyslový, citový a sociální vývoj.

PSYCHOMOTORICKÝ VÝVOJ KOJENCE

• Kojenecké období od 1. měsíce do 1 roku života.
• Období intenzivního růstu a rozvoje motorických a psychických funkcí.
• Na konci 1. roku váží asi 10 kg a měří 75 - 80 cm.
• První zuby se prořezávají mezi 5. až 9. měsícem a na konci 1. roku mívají 6 - 8 zubů.

1. měsíc
• V leže na bříšku jen na krátkou chvilku zvedne hlavičku.
• Reaguje jen na silnější zrakové a zvukové podněty pohybem celého těla.
• Necílený úsměv.

2. měsíc
• Flekční poloha je přerušovaná částečným natažením, uvolňují se pěstičky.
• Objevuje se první sociální úsměv.
• Velké a červené předměty ve vzdálenosti 40 cm krátce fixuje očima.
• Na bříšku drží hlavičku ve střední rovině.

3. měsíc
• V poloze na zádech zvedá horní končetiny, vede je do středu, ručky dává do úst.
• V poloze na břiše pase koníky.
• Vyhasínání velké části novorozeneckých reflexů (včetně úchopového - může tak začít rozvíjet vlastní úchop).
• Brouká si.

Klíčová slova:

psychomotorický vývoj

sociální pediatrie

primární péče

onemocnění

nefrologie

neurologie

kožní nemoci



Obsah:
  • 1.Psychomotorický vývoj dítěte v kojeneckém a batolecím období, metodika výchovné péče v kojeneckém a batolecím období. Specifika hospitalizace kojence a batolete.
    2. Psychomotorický vývoj dítěte - předškolní období, mladší školní věk. Specifika hospitalizace dítěte předškolního a mladšího školního věku. Hodnocení školní zralosti. Hra jako základní činnost dětí.
    3. Charakteristika dítěte v období puberty a adolescence. Specifika hospitalizace dítěte v pubertě a adolescenci. Závislosti v dětském věku, poradenství a prevence.
    4. Genetická problematika v pediatrické péči - genetické poradenství, prenatální diagnostika, monogenně dědičné vady a choroby, chromozomální aberace, vrozené vývojové vady. Problematika hospitalizace dítěte (bez rodičů, s rodiči). Výchovná péče jako základní povinnost dětské sestry.
    5. Sociální pediatrie, sociální péče. Potřeby dítěte. Náhradní rodinná péče. Multikulturní ošetřovatelství v péči o dětské pacienty.
    6. Primární péče o děti a dorost - definice, cíle, preventivní prohlídky, návštěvní služba.
    7. Anatomické a fyziologické zvláštnosti zralého a nezralého novorozence. První ošetření novorozence. Fyzikální vyšetření novorozence. Následná péče o novorozence.
    8. Kardiovaskulární onemocnění u dětí - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Komunikace v práci dětské sestry.
    9. Onemocnění zažívacího traktu v dětském věku - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Přirozená výživa dítěte - kojení. Systém umělé výživy. Racionální výživa dětí.
    10. Dětská nefrologie - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče u dětí. Právní úprava péče o děti - zákon o rodině, práva dítěte.
    11. Dětská neurologie - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Význam rehabilitačního ošetřovatelství v práci dětské sestry.
    12. Dětská endokrinologie - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Specifika edukace dětí ve školním prostředí, význam spolupráce dětské sestry při edukaci dítěte s rodiči, posouzení výchovného stylu, výchovné rady a doporučení upevňující vztah rodičů s dítětem.
    13. Dětská onkologie - rozdělení onemocnění, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Paliativní péče. Hodnocení a tišení bolesti v dětském věku.
    14. Choroby respiračního systému u dětí věku - rozdělení, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Hodnocení fyziologických funkcí dětí v různých věkových obdobích.
    15. Nemoci krve v dětském věku - rozdělení, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Hračka v životě dítěte zdravého/nemocného.
    16. Alergická onemocnění v dětském věku, poruchy imunity - rozdělení, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Ochrana zdraví a předcházení zdravotním problémům v MŠ, ZŠ, VŠ.
    17. Kožní nemoci v dětském věku - rozdělení, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Úloha dětské sestry při péči o novorozence v domácím prostředí.
    18. Infekční onemocnění v dětském věku - rozdělení, příčiny, projevy, diagnostika, léčba, ošetřovatelská péče. Očkování dětí v ČR.
    19. Náhlé příhody v dětském věku - horečka, křeče, aspirace cizího tělesa, stavy bezvědomí, rozvrat vnitřního prostředí. KPR v dětském věku.
    20. Úrazy a otravy v dětském věku - výskyt, rozdělení, prevence. Úloha dětské sestry v komunitní péči.