Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ze státnicového okruhu Ekonomie

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
16 x
Velikost
8,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
12756
Poslední úprava
08.10.2018
Zobrazeno
1 222 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. MATEMATICKÝ APARÁT PRO POPIS EKONOMICKÝCH JEVŮ, TVORBA MIKROEKONOMICKÉHO MODELU DEFINICE POUŽITÝCH VZTAHŮ, OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ, PROBLÉMOVÉ OKRUHY MODELOVÁNÍ.
Mikroekonomie je množina teorií s jediným cílem: pomoci nám porozumět procesu, při němž dochází k alokaci vzácných zdrojů mezi různé formy jejich užití, a roli cen a trhů v tomto procesu. Jde o filosofickou otázku týkající se procesů alokace zdrojů.
Subjekty mikroekonomie - spotřebitelé, výrobci, stát, odbory, kartely, nadace, apod.
Objekty ekonomické volby - výrobní faktory, výrobky, služby (rozhodování probíhá v podmínkách VZÁCNOSTI)
TRŽNÍ SUBJEKTY
Předmětem zkoumání mikroekonomie je rozhodování tržních subjektů, kterými jsou spotřebitelé a firmy a v širším pojetí i stát. Operačním polem těchto subjektů je trh.
Spotřebitelé jsou uživateli statků, které mohou získat na trhu. Spotřebitelé se rozhodují o tom, jaký statek, v jakou dobu, v jakém objemu a příp. od kterého dodavatele si ze svých příjmů koupí. Statky si opatřují za účelem krytí svých potřeb. V průběhu času se potřeby mění a obecně narůstají.
Pod označením firmy uvažujeme výrobce a současně prodejce statků směňovaných na trhu. Rozhodování firem se týká toho, jaké statky (zboží a služby) budou pro trh vyrábět, v jakém množství, pomocí jaké technologie, za jakou cenu je budou nabízet. Firmy se snaží uspokojovat své potřeby udržení a zvýšení schopnosti prosadit se v soutěži s ostatními konkurenčními firmami, dosahovat zisku a rozmnožovat své jmění.
Stát má na trhu funkci normotvornou a tedy nepřímou, v menším rozsahu může vystupovat jako spotřebitel nebo jako dodavatel statků.
Mikroekonomie jako teoretická vědní disciplína má usnadňovat rozhodování tržních subjektů v obecné, široce platné poloze. K tomu popisuje a analyzuje jejich chování a formuluje žádoucí (pokud možno optimální) další činnost.

Klíčová slova:

matematický aparát

dokonalá konkurence

monopolistická konkurence

trh peněz

funkce spotřeby



Obsah:
  • 1. Matematický aparát pro popis ekonomických jevů, tvorba mikroekonomického modelu definice použitých vztahů, optimální řešení, problémové okruhy modelování.
    2. Rovnováha spotřebitele, komparace kardinálního a ordinálního přístupu, vymezení vztahů pro rovnováhu, Marshallova funkce poptávky, Hicksova funkce poptávky, Slutského rozklad, chování spotřebitele za rizika, koncepty elasticit, odvození PCC, ICC, Engelových křivek, SE a IE pro normální a méněcenné statky.
    3. Produkce firmy, produkční funkce, technologický rozvoj, definování produkční funkce, dlouhodobá rovnováha, omezenost či neomezenost zdrojů, definice izokvant, matematické odvození, definice MP, AP, TP, průběhy, vztahy.
    4. Nákladová analýza, matematické odvození nákladových funkcí, matematické odvození izokosty, nákladové optimum firmy, dlouhodobá optimalizace nákladů, praktické zjištění LAC.
    5. Dokonalá konkurence, krátkodobá a dlouhodobá rovnováha, typy odvětví, kritika modelu dokonalé konkurence, specifika dokonalé konkurence, matematické odvození rovnováhy. Monopol a Monoposon, rovnováha monopolní firmy, podmínky vzniku monopolu, alokační efektivnost, komparace dok. konk. a monopolu. Měření monopolní a monopsoní síly, faktory ovlivňující vznik monopolní a monopsoní síly.
    6. Cenové diskriminace, alokační efektivnost cenové diskriminace, základní cíl diskriminace, jednotlivé stupně, využití časového horizontu v diskriminacích, definice a popis, možnosti využití, kritické zhodnocení, praktické aplikace.
    7. Oligopol, statické a dynamické modely oligopolu, využití teorie her, Cournotův model, Bertrandův model, Sweezyho model, Stackelbergrův model, oligopol s dominantní firmou, kartel, podmínky úspěšného fungování kartelu, bariéry využití kartelu, srovnání jednotlivých forem oligopolu.
    8. Modely monopolistické konkurence, Chamberlinův model, prostorový model, rovnováha odvětví, kritika jednotlivých přístupů, komparace s modely oligopolu
    9. Alternativní cíle firmy, kritika neoklasického modelu firmy, Williamsonův model, Simonův model, model zóny tolerance, Wardův model.
    10. Trh výrobních faktoru, specifika trhu výrobních faktorů, příjmové a nákladové veličiny - podmínky maximalizace zisku, dokonale konkurenční trh výrobního faktoru, poptávka po výrobním faktoru - DK versus NK, trh práce, trh kapitálu.
    11. Hlavní proud ekonomického myšlení, hlavní představitelé a jejich nejvýznamnější ekonomické teorie. Klasická politická ekonomie, neoklasická ekonomie, cambridgeská škola, keynesiánství, neokeynesiánství, chicágská škola, monetarismus.
    12. Trh peněz, poptávka po peněžních zůstatcích, kartalistické a metalistické pojetí peněz, peněžní agregát, peněžní báze, peněžní zásoba, peněžní multiplikátor, kvantitativní teorie peněz, teorie neutrality peněz, rovnice směny, transmisní mechanismus.
    13. Funkce spotřeby, investic a úspor. Keynesiánská spotřební funkce, permanentní důchod, hypotéza životního cyklu. Investiční multiplikátor, národní úspory, trh zapůjčitelných fondů, změny na trhu zapůjčitelných fondů, zahraniční investice a čistý vývoz.
    14. Mezinárodní dělba práce, absolutní a komparativní výhoda, účtování na účtech platební bilance, platební bilance a vnější rovnováha státu, režimy měnových kurzů, parita kupní síly, nominální a reálné měnové kurzy, reálný měnový kurz a čistý export, apreciace, depreciace, devalvace a revalvace, faktory ovlivňující posilování a oslabování měny, systém ERM II.
    15. Trh práce, rovnováha na trhu práce, princip vyčišťování trhu práce, dobrovolná a nedobrovolná nezaměstnanost, přirozená míra nezaměstnanosti a faktory, které ji ovlivňují, Phillipsova křivka krátkodobá, princip utváření dlouhodobé Phillipsovy křivky, stavová a jevová Phillipsova křivka.
    16. Ekonomická rovnováha, všeobecná rovnováha trhů, model IS-LM, keynesiánský kříž a investiční funkce, nerovnováha v modelu IS-LM a principy nastolení rovnováhy, posuny křivek IS a LM, Vztah modelu IS-LM a křivky AD, model AS-AD, úplný keynesinský model.
    17. Hospodářský cyklus, měření výkonu ekonomiky, endogenní a exogenní příčiny hospodářských cyklů, monetární teorie hospodářského cyklu, reálný hospodářský cyklus, politický cyklus, potenciální produkt a mezery produktu.
    18. Ekonomický růst, společenské instituce a ekonomický růst, modely ekonomického růstu, neoklasický model růstu, Solowův model růstu, Cobb−Douglasova produkční funkce, teorie endogenního růstu, lidský kapitál, pozitivní a negativní externality.
    19. Fiskální politika, viditelná ruka státu, typy a nástroje fiskální politiky, past na likviditu, efekt vytěsňování, saldo státního rozpočtu a národní úspory, Lafferova křivka, teorie bludného kruhu chudoby.
    20. Monetární politika státu, režimy monetární politiky, inflační cílování, inflační očekávání, setrvačná inflace, příčiny a následky deflace, příčiny a následky stagflace, zlaté pravidlo měnového růstu.