Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky pro státnicový předmět "Management environmentálních rizik"

«»
Přípona
.docx
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
12281
Poslední úprava
18.06.2018
Zobrazeno
841 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
DEFINICE
Environmentální management znamená systematický přístup k ochraně životního prostředí ve všech aspektech podnikání, jehož prostřednictvím podnik začleňuje péči o životní prostředí do své podnikatelské strategie i běžného provozu. Environmentální management je nedílnou součástí systému managementu celého podniku. Zavedený systém environmentálního managementu v podniku přispívá k trvalému ekonomickému růstu a prosperitě podniku a současně snižuji negativní dopady jeho činností, výrobků nebo služeb na životní prostředí.

Podniky vždy v menší či větší míře ovlivňují životní prostředí svojí činností, službami a výrobky. V současné době se jim dostává do rukou nástroj k úspěšnému zvládnutí ochrany životního prostředí a navíc k získání konkurenční výhody prostřednictvím systému environmentálního managementu (EMS) - ( Environmental Management Systém ). EMS integruje prvky ochrany životního prostředí do rozhodovacího procesu při řízení organizace.
Vybudování EMS je dobrovolnou aktivitou podniku. Jakmile se však jeho vrcholové vedení rozhodne systém zavést a získat certifikaci podle ISO 14 001, popřípadě registraci v EMAS, musí se řídit požadavky těchto předpisů

Klíčová slova:

environmentální management

plánování

integrovaný záchranný systém

krízové řízení

udržitelný rozvoj



Obsah:
  • 1. Environmentální management - Uveďte definice, rozsah a metody využívané v environmentálním managementu.
    2. Manažerské funkce plánování, organizování a kontrola - Uveďte využívané definice, rozsah, způsoby a metody.
    3. Strategická řízení. Řízení jakosti a řízení rizik - Uveďte základní pojmy, definice, rozsah a metody ve strategickém řízení jakosti a rizik.
    4. Integrovaný záchranný systém (IZS) a systém krizového řízení. Uveďte složky IZS, jejich význam, členění, poslání, funkce a úlohy. Popište komunikaci v IZS.
    5. Vymezení základních pojmů ochrany obyvatelstva. Jaká je koncepce ochrany obyvatelstva od roku 2013 po r. 2020. Jaké jsou příčiny a následky živelných pohrom, událostí a havárií.
    6. Vliv hospodářské činnosti na životní prostředí. Posuďte vliv zemědělství a lesnictví, průmyslu a služeb, cestovní ruch na životní prostředí.
    7. Doprava, dopravní struktura, dopravní systémy a jejich vliv na životní prostředí. Shrňte problematiku environmentální logistiky a její negativní externality v kontextu dopravy a logistických činností.
    8. Globální změny prostředí a role člověka - Jaké jsou příčiny, souvislosti a důsledky globální změny prostředí a role člověka v něm.
    9. Udržitelný rozvoj a krajina - Shrňte aspekty udržitelného rozvoje, limity a rizika v území, a klíčové summity ovlivňující udržitelný rozvoj.
    10. Činnost veřejné správy při managementu environmentálních rizik - Jaké jsou činnost veřejné správy při managementu environmentálních rizik?
    11. Zákon o životním prostředí. O čem pojednává zákon o ochraně přírody a krajiny, jaké má označení a základní pojmy zákonů. Charakterizujte soustava Natura 2000.