Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky pro státnicový předmět "Environmentální bezpečnost"

«»
Přípona
.docx
Typ
státnicové otázky
Stažené
2 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12279
Poslední úprava
18.06.2018
Zobrazeno
954 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Litosféra - litosféra jako součást Země, geodynamické procesy a geologické struktury,
hlavní geotektonické jednotky Země, horniny - základ vrchní části litosféry, litosféra v kontextu environmentální bezpečnosti


Litosféra = Litosféra je svrchní část zemského tělesa. (kamenný nebo pevný obal země). Má mocnost průměrně 40 km (od 60-80 km). Spodní hranice litosféry se nazývá Mohorovičova diskontinuita.

1) Pevninská - tvoří kontinenty a okrajové části oceánů. Vznikla před 4 miliardami let
2) Oceánská - má menší mocnost, jednoduší stavbu a je mladší než pevninská. Tvoří nejhlubší části oceánů. Vzniká v tzv. Riftových zónách.
3) Přechodné - je rozlámána na bloky -
Litosferické desky se pohybují po plastické vrstvě několik cm za rok. Pohybem desek dochází k vrásnění hornin a ke vzniku kerných a vrásných pohoří. Zhruba před 570 miliony let začal proces vytváření dnešních kontinentů. Původní prapevnina (Pangea) se zhruba před 250 miliony let začala dělit na dvě části:
1) Severní (Laurasie) - S. Amerika, Evropa, Asie 2) Jižní (Godwana) - J .Amerika, Antarktida, Asie, Afrika

Vnitřní a vnější síly:
1) Vnitřní síly - mají původ uvnitř zemského tělesa. Projevují se jako sopečná a horotvorná činnost (vrásová, vrásnozlomová, příkrová).
2) Vnější síly - působí převážně mimo zemské těleso (světelná a tepelná energie, přitažlivé síly Měsíce a Slunce, zemská gravitace, činnost tekoucí vody. Tyto síly snižují výškové rozdíly v krajině a zachovávají zemský pohyb.

Litosferické (tektonické) desky se pohybují po astenosféře
V současnosti se většinou rozlišuje celkem 7-8 základních (velkých) litosférických desek a dále několik malých litosférických desek.
- velké litosférické desky: Tichomořská (Pacifická), Severoamerická, Jihoamerická, Euroasijská (Eurasijská), Africká, Antarktická a Indicko-australská (ta se někdy dělí na desky dvě - Indickou a Australskou).

Klíčová slova:

litosféra

atmosféra

ochrana přírody

biosféra

antropogenní hazardy

životní prostředí



Obsah:
  • 1. Litosféra - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: litosféra, geodynamické procesy a geologické struktury, hlavní geotektonické jednotky Země, horniny - základ vrchní části litosféry, litosféra; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    2. Georeliéf - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: morfostrukturní typy georeliéfu, morfoskulpturní typy georeliéfu, georeliéf; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    3. Atmosféra - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: struktura a globální/všeobecná cirkulace atmosféry, klimatické činitele, charakteristika klimatických prvků, počasí, podnebí a klima, klimatická změna a změny klimatu v prehistorii a historii, atmosféra a klima; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    4. Hydrosféra - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: povrchové a podpovrchové/podzemní vody, povrchové vody tekoucí, povrchové vody stojaté, obyčejné podzemní vody, minerální vody, hydrosféra; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    5. Pedosféra - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: půdní druhy a typy, prostorová struktura půdního krytu v kontextu environmentální bezpečnosti; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    6. Biosféra - Dejte do souvislostí následující pojmy a procesy, které se mezi nimi odehrávají: potenciální přirozená a reálná vegetace, reliktní a endemické druhy flóry, prostorová diferenciace a rozšíření vegetace v kontextu environmentální bezpečnosti, vývoj fauny, reliktní a endemické druhy fauny, prostorová diferenciace a rozšíření živočišstva; vše v kontextu environmentální bezpečnosti.
    7. Ochrana přírody a krajiny ČR - Popište kategorie a rámcově charakterizujte typy chráněných území) v kontextu environmentální bezpečnosti
    8. Přírodní hazardy a rizika (svět a ČR) Uveďte příklady přírodních hazardů a rizik v kontextu environmentální bezpečnosti, vysvětlete jejich původ a možnosti mitigace jejich projevů.
    9. Antropogenní hazardy a rizika (svět a ČR) Uveďte příklady antropogenních hazardů a rizik v kontextu environmentální bezpečnosti, vysvětlete jejich původ a možnosti mitigace jejich projevů.
    10. Historický vývoj životního prostředí v ČR - Charakterizujte environmentální, ekologické a společenské aspekty životního prostředí ČR v historickém kontextu.
    11. Rizika životního prostředí ČR - Charakterizujte environmentální, fyzikální, chemická, biologická, společenská životního prostředí ČR.
    12. Vybrané legislativní nástroje a politika ochrany životního prostředí v ČR - Shrňte legislativní rámec v oblasti ochrany životního prostředí, aditiv a kontaminantů, chemického průmyslu v ČR.