Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Teorie a analýza demokracie - vypracované státnicové otázky

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
1 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
10477
Poslední úprava
19.06.2017
Zobrazeno
723 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Typy a modely politických režimů demokracie, autoritářské a totalitní režimy.
Hybridní politické systémy - mezi demokracií a diktaturou (neliberální demokracie, dictablanda a demokratura, delegativní demokracie).

Rozlišovat mezi občanskými a politickými svobodami..
Liberalizace bez demokratizace - dictablanda
Demokratizace bez liberalizace - demokratura (např. Ukrajina) - sice jsou volby, ale jsou zmanipulované, režim si vítězství pohlídá
Pojem hybridní demokracie se začal objevovat po pádu nedemokratických režimů ve střední a jihovýchodní Evropě, ale nalézt ho můžeme i v ostatních částech světa. A to z důvodu, že reálný průběh demokratizace některých nově se transformujících demokratických států, často zpochybňoval klasický západní ideál demokratického vládnutí a občanských hodnot. Jednalo se o časté zastavení vývoje režimů mezi demokratickými a totalitními formami vládnutí. Tím se otvíral prostor pro možnou klasifikaci těchto hybridních režimů. V následující části textu uvedeme několik nejznámějších možných konceptů pojímání této problematiky.
Neliberální demokracie (autorem pojmu Zakaria) a defektní demokracie jedná se o režimy, které se vyznačují použitím některých mechanismů demokratického vládnutí. Například, alespoň potvrzování vládnoucí elity ve svých funkcích pomocí opakujících se voleb - většinou však málo možných alternativ a navíc dochází k jejich manipulaci. Zejména v zemích třetího světa je takto plebiscitně chápána demokracie rozvíjena, ovšem cíleně rezignuje na liberální praxi.Tato „demokracie“ cíleně absentuje prvky jako je respekt k politickým a občanským svobodám, základním právům, jednání na základě principů vlády zákona. Jinak řečeno neliberální demokracie mají sklon absolutizovat suverenitu lidu (Kopeček 2002: 286) - např. Lukašenkovo Bělorusko. Dále v neliberální demokracii dochází ke koncentraci a centralizaci moci do rukou vládnoucí politické elity. Takové režimy mají často tendenci ,,plodit silné vůdce, kteří se domnívají, že mluví jménem lidu“ (Zakaria 1997: 31-32). Demokracie bez liberalismu ovšem může být velmi nebezpečná, nahrává totiž omezování svobody, eskalaci etnických sporů, zneužívání moci atd.

Klíčová slova:

demokracie

politický proces

politické systémy

exekutíva

volební systémy

vládní modely

uspořádání státu



Obsah:
  • 1. Typy a modely politických režimů demokracie, autoritářské a totalitní režimy.
    2. Přechod k demokracii jako specifický politický proces.
    3. Přímá kontra nepřímá demokracie.
    4. Politické strany, stranické systémy v komparativní perspektivě.
    5. Modely reprezentace zájmů v politických systémech.
    6. Vztah legislativy a exekutivy v demokracii.
    7. Volby a volební systémy
    8. Vládní modely.
    9. Česká a československá politická scéna ve 20. století.
    10. Územně-administrativní uspořádání státu.