Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Termofyzikální vlastnosti vybraných látek

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
11,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
12442
Poslední úprava
01.08.2018
Zobrazeno
898 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Obsahem předkládaných skript je soubor termodynamických vlastností vybraných látek uspořádaných do tabulek a diagramů potřebných k výpočtům, které jsou nedílnou součástí výuky předmětu Procesní inženýrství na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Dosavadní používané přílohy již svým rozsahem nepostačovaly. Mnohé tabulky byly rozšířeny o další data a některé grafy a diagramy byly přepracovány z důvodu špatné grafické kvality původních verzí. Data uváděna ve starších jednotkách byla převedena na základní jednotky Mezinárodní soustavy SI. Jsou zde navíc uvedeny převodní vztahy pro vybrané fyzikální veličiny. Jejich značení je souladu s Českou technickou normou citovanou v použité literatuře. Orientaci v tabulkách významně usnadní nově vytvořený rejstřík pojmů.

Domníváme se, že samostatné vydání publikace termodynamických dat vybraných látek poslouží nejen jako pomůcka při výpočetních cvičeních předmětu Procesní inženýrství, ale také při řešení jiných technických úloh. Tabulky jsou členěny na části: vlastnosti plynů, kapalin a tuhých látek, přičemž vlastnosti tuhých látek byly rozšířeny o termodynamická data vybraných kovů, slitin, plastů, kaučuků a pryží, se kterými se často setkávají zejména studenti oboru Technologická zařízení Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Klíčová slova:

vlastnosti plynů

voda

vodné roztoky

plasty

kovy

konstanty

kaučuky



Obsah:
  • Předmluva 3
    Obsah 4
    VYbrané vlastnosti plynů 6
    VZduch: 6
    Další plyny: 11
    Pára: 23
    VYbrané vlastnosti kapalin 29
    VOda: 29
    Další kapaliny: 30
    VOdné roztoky: 69
    Oleje: 71
    Kapalná paliva: 71
    VYbrané vlastnosti tuhých látek 72
    Kovy a slitiny: 76
    Plasty: 82
    Kaučuky a pryže: 84
    Dielektrické vlastnosti vybraných materiálů 102
    Důležité fyzikální konstanty, vztahy pro výpočet vybraných veličin, bezrozměrných kritérií , převody jednotek a periodická soustava prvků 103
    Seznam použitých symbolů 112
    Literatura 114
    Rejstřík 116