Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Kvantitativní metody

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
1 x
Velikost
3,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
10251
Poslední úprava
09.05.2017
Zobrazeno
673 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
ÚVOD

Tento text představuje studijní oporu pro studium kvantitativních metod ekonomických studijních programů v bakalářském studiu na Slezské univerzitě, Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné.

Skriptum je rozděleno do 12 kapitol. Jednotlivé kapitoly odpovídají obvyklým 12 výukovým týdnům jednoho semestru a jsou přibližně stejně obsahově rozsáhlé a obtížné. Takový rozsah učiva odpovídá klasické dvouhodinové přednášce v prezenčním studiu na vysoké škole ekonomického zaměření.

První kapitola se zabývá výstavbou matematiky a jsou zde uvedeny základní pojmy, se kterými se v dalším textu pracuje. Kapitola druhá a třetí je opakováním učiva střední školy a shrnuje znalosti algebraických výrazů a jsou zde uvedeny různé typy rovnic a nerovnic a jejich řešení. Lineární algebře jsou věnovány kapitoly 4 - 6, ve kterých jsou uvedeny základní vlastnosti matic, determinantů a řešení soustav lineárních algebraických rovnic. Kapitola sedmá rozšíří Vaše znalosti o číselných posloupnostech a jejich limitách. Důležitá je následující kapitola osmá, která je věnována funkcím jedné reálné proměnné. Jsou zde uvedeny grafy elementárních funkcí a jejich vlastnosti. V další kapitole se dovíte, jak vypočítat limitu funkce, seznámíte se také mimo jiné s pojmem jednostranná limita. Mezi jednu z nejdůležitějších patří kapitola 10, která je věnována diferenciálnímu počtu funkce jedné reálné proměnné a další kapitola se zabývá užitím diferenciálního počtu. Ve dvanácté kapitole se seznámíte s neurčitým integrálem funkce jedné reálné proměnné, dále s určitým integrálem a jeho užitím v geometrii.

Klíčová slova:

matematika

algebra

determinanty

posloupnosti

diferenciální počty



Obsah:
  • Úvod -6-
    1 Jazyk matematiky -7-
    2 Algebraické výrazy -18-
    3 Rovnice a nerovnice -31-
    4 Maticový počet -43-
    5 Determinanty -63-
    6 Soustavy lineárních algebraických rovnic -75-
    7 Posloupnost a limita posloupnosti -83-
    8 Funkce jedné reálné proměnné -98-
    9 Limita funkce -122-
    10 Diferenciální počet funkce jedné reálné proměnné -143-
    11 Užití diferenciálního počtu -159-
    12 Integrální počet -186-
    Závěr -211-
    Seznam použité literatury -212-
    Příloha č. 1 -213-
    Příloha č. 2 -214-