Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Kvantifikace a hodnocení funkcí lesů České republiky

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
2,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
11007
Poslední úprava
16.10.2017
Zobrazeno
836 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Společným stěžejním problémem Evropské unie i přistupující České republiky je stav přírodního a životního prostředí, podmiňující další společenský i hospodářský rozvoj.

Jednou z dominantních složek přírodního prostředí se zásadním vlivem na kvalitu životního prostředí lidské populace jsou lesy. Jejich stav není dobrý. Jsou degradovány i devastovány vlivy antropických činností společnosti a hospodářsko finančními zájmy. Komerční produkce dřeva byla prioritou celá staletí a lesnictví je zařazeno do průmyslových odvětví. Empirická poznání a výsledky vědy však jednoznačně prokazují rozhodující nezbytnost životodárných přírodních účinků lesů, společensky účelově přežívajících jako vedlejší "mimoprodukční funkce".

Světové společenství, úmluvami z historického summitu v Rio de Janeiru 1992, veřejně deklaruje, že lesní zdroje jako světové přírodní bohatství mají být spravovány polyfunkčním, trvale udržitelným způsobem tak, aby naplnily všechna hlediska kvality přírodního a životního prostředí a uspokojily i sociální, kulturní, duševní a ekonomické potřeby dnešních i budoucích generací. K těmto nezbytnostem se společnými dokumenty dominantně hlásí právě evropské země.

Dosavadní utilitární - antropocentrické - pojetí vztahu člověk a les vycházelo z podstaty, že lesy slouží výhradně člověku podle jeho aktuální poptávky. Funkce byly považovány za služby s účelovým výběrem a společenskou utilitární priorizací.

Moderní, existenční - ekosystémové pojetí konstatuje, že lesy jsou v úrovni přírodních systémů, tedy i pro lidskou populaci záchovnými, životadárnými zdroji. Funkce lesa jsou schopnosti produkce účinků vyplývající z jeho podstaty a ekosystémových procesů. Jsou produkovány každým specifickým ekosystémem lesa. Je krátkozraké s nimi poptávkově licitovat, moudré je jejich trvalé všestranné využívání. Ne cestou účelové diferenciace či priorizace, ale funkční integrací. Využitím všech schopností lesních ekosystémů nejsou dotčeny ani omezovány zvýšené či speciální časové a prostorové společenské požadavky a potřeby.

Klíčová slova:

strategická východiska

koncepční základy

funkce lesů

společenský efekt

kvantifikace

reálné efekty



Obsah:
  • Úvod
    Strategická východiska
    Koncepční základy
    Objektivizace, systemizace a hodnocení funkcí lesů
    Ekosystémová metoda kvantifikace a hodnocení funkcí lesů
    Ekosystémové parametry a kriteria funkcí lesů
    Vymezení ekosystémových funkčních jednotek lesa
    Reálné potenciály funkcí lesů
    Klasifikace lesů České republiky podle celkového reálného potenciálu funkcí
    Reálné efekty - aktuální stav funkcí lesů
    Aktuální společenský efekt funkcí lesů
    Finanční vyjádření hodnoty funkcí lesů
    Praktické aplikace metody kvantifikace a hodnocení funkcí lesů
    Použitá literatura