Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Distanční studijní opora z Práva

«»
Přípona
.doc
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
13,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
11283
Poslední úprava
18.12.2017
Zobrazeno
865 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvodní kapitola je věnována obecné charakteristice práva a pramenům práva. Předkládá též informaci o velkých právních kulturách (systémech), které odlišily prameny práva světa. Student v této úvodní kapitole získá informaci i o obecných pojmech práva, pramenech práva v České republice, základních prvcích právního řádu tj. právní normy. Kapitola poskytuje též přehled o znacích právní normy její struktuře, vzniku, schvalovacím procesu, působnosti, platnosti a účinnosti. Pozornost je věnována systému práva tj. uspořádání právních předpisů do právního řádu České republice.
Druhá kapitola obsahuje statě jednoho z nejdůležitějších odvětví práva veřejného a to práva ústavního. Pozornost je věnována státu a ústavním základům, pojmům a druhům ústav. Další část zachycuje informace k jednotlivým hlavám Ústavy České republiky. Kapitola též charakterizuje Listinu základních práv a svobod, která tvoří základ práva soukromého. Interpretuje se zde oblast základních práv a svobod, politická práva, práva národnostních a etnických menšin. Výklad je věnován hospodářským, sociálním a kulturním právům jakož i právu na soudní a jinou právní ochranu.
Třetí kapitola umožňuje nahlédnout do jednoho z důležitých odvětví práva soukromého a to práva občanského. Předmětem této kapitoly je poskytnout přehled o pojmech a zásadách uplatňovaných v občanském právu, dále o základních majetkových vztazích mezi subjekty, o právu vlastnickém, práv k věci cizí a právu na ochranu osobnosti.
Dědické právo jako součást občanského práva je rovněž v podrobnostech uvedeno v kapitole. Zde má student možnost získat informace o podmínkách přechodu majetkových práv a povinností zůstavitele a jiných subjektů v dědickém řízení. Dále v podkapitole je obšírnější výklad závazkových právních vztahů uplatňovaných v právu soukromém. Dedikuje pozornost charakteristice závazku, jeho vzniku, změně, zajištění a zániku.
Čtvrtá kapitola pojednává o právní odpovědnosti a to jak občanskoprávní, tak i trestněprávní odpovědnosti. Student se zde seznámí se základními pojmy jakými je škoda, zavinění, promlčení i prvcích právní odpovědnosti.
Kapitola pátá věnuje pozornost obecné charakteristice mezinárodního práva, práva Evropské unie, jejím orgánům a hlavní činnosti. Závěrečná, sedmá kapitola, obsahuje informace o Lisabonské smlouvě.

Klíčová slova:

právo

prameny práva

ústavní základy

občanské právo

odpovědnost

mezinárodné právo



Obsah:
  • Úvodem
    1 Základní charakteristika práva, prameny práva
    2 Stát a jeho ústavní základy
    3 Základy občanského práva
    4 Právní odpovědnost
    5 Základy práva mezinárodního a práva evropské unie - vybrané části