Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technologie výroby cukru

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
6 x
Velikost
0,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
3195
Poslední úprava
22.04.2014
Zobrazeno
1 667 x
Autor:
eliseus
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Úvod
Pro svou práci jsem si vybrala výrobu cukru z toho důvodu, že se denně spotřebovává a jen málokdo se zabývá, co všechno se musí udělat, než k spotřebitelům přijde jako hotový výrobek.

2 Historie cukru a cukrovarů
Na březích Středozemního moře roste od starověku divoce burák. Jeho pěstěním se vytvořily odrůdy krmné řepy, červené řepy i cukrovka. [2, str. 8]
Roku 1747 zjistil berlínský chemik a lékárník Marggraf přítomnost cukru v řepě. Jeho žák Ženevan Achard vynašel později způsob výroby cukru z řepy.
Po objevech učiněných v Německu zasáhl pronikavě do výroby cukru ze řepy císař Napoleon I., který umožnil r. 1811 stavbu prvního francouzského cukrovaru a to v Lille. [1, str. 8] U nás se začalo se stavbami cukrovarů vyrábějících cukr z cukrové třepy teprve kolem roku 1830. Do té doby se cukr dovážel buď jako hotové sladidlo, nebo jako surovina cukru třtinového. [1, str. 8] Skutečným zakladatelem cukrovarnictví u nás je teprve Karel Heinrich, který se vyškolil ve Francii. Roku 1832 postavil v Dobrovici první cukrovar, který mohl zpracovat asi 28 000 q řepy. [2, str. 9]

Klíčová slova:

cukor

technologie

cukrovar

řepa

surovina



Obsah:
  • 1 Úvod - 1 -
    2 Historie cukru a cukrovarů - 1 -
    3 Jak cukr v řepě vzniká? - 1 -
    4 Zpracování suroviny a materiálu, jeho zpracovatelská technologie a použité výrobní stroje a zařízení - 1 -
    4.1 Uložení, plavení a úprava řepy - 2 -
    4.1.1 Vážení a řezání řepy - 3 -
    4.2 Difúze - 3 -
    4.2.1 Lisování, sušení a silážování řízků - 4 -
    4.3 Nahřívání, vápnění a čištění řepní šťávy - 4 -
    4.3.1 Řepná šťáva - 4 -
    4.4 Saturace, odpařování šťáv, vaření šťávy, krystalizace, filtrace - 5 -
    4.4.1 Saturace, filtrace a vaření šťávy - 5 -
    4.4.2 Odpařování šťáv: - 5 -
    4.4.3 Vaření šťávy: - 5 -
    4.5 Rafinace cukru - 6 -
    4.6 Sušení cukru k uskladnění a jeho skladování - 7 -
    4.7 Rafinérské výrobky - 9 -
    4.8 Vedlejší produkty [4] - 9 -
    4.8.1 Melasa - 9 -
    4.8.2 Pelety (vyslazené řízky sušené a tvarované lisováním) - 10 -
    4.8.3 Saturační kal - 10 -
    5 Hlavní kontrolní orgán - 10 -
    6 Odpadní vody a jejich čištění - 11 -
    7 Závěr - 11 -
    8 Seznam použité literatury - 12 -

Zdroje: