Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Návrh změny evidence produktů

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
11560
Poslední úprava
12.02.2018
Zobrazeno
550 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Logistika společnosti je jednou z mála oblastí, kde organizace mohou velmi zřetelně získat značnou konkurenční výhodu. Logistické operace jsou dnes důležitým a často klíčovým prvkem, každé větší organizace. Rozvoj informačních technologií se promítá i do této sféry a správně zvolená technologie může rozhodnout o úspěšnosti a účelnosti nasazeného řešení. Naše práce je toho důkazem.

Pro svoje řešení jsme si zvolili společnost, od které jsme do odevzdání projektu nezískali povolení na publikování jejího názvu - budeme proto společnost nazývat „XY“.

Ve společnosti „XY“ nebyla nasazena dostatečně přesná metoda kontroly přijímaných, skladovaných a prodávaných produktů. Toto řešení generovalo chyby, které se jako červená nit, táhly celým životem produktů a dokázaly způsobovat problémy. Problémy navíc byly tím složitější a nepříjemnější, že o sobě dávaly vědět často až po delší době.

Logistika a všechny její části jsou systém. I proto je nezbytné, se na problematiku s ní spojenou a její jednotlivé obory, jako na systém pohlížet a to především v otázkách možnosti její chybovosti a kvality. Tento pohled nám také dovolí vytušit, jak nepříjemné mohou být problémy způsobené nedokonalostmi a chybami v logistice. Chyby v logistice se mohou dotýkat i samotného zákazníka a tím přímo působit na organizaci, na její konkurenceschopnost a její dobré jméno. Žádná chyba totiž není jedinečná a jediný problém často generuje celé množiny systematických i nahodilých chyb objevujících se v různých časových úsecích a intervalech. Logistika je dnes páteří, ovládající (nebo ochromující) celý zbytek organizace a proto volba správného systému a technologie, by měla být zásadní otázkou každého podniku. Průzkumy při tom ukazují, že vybavenost firem sofistikovanými a dostatečnými softwarovými řešeními není zdaleka na úrovni jako by si zasloužily. Jen poměrně nízké procento firem je vybaveno dostatečným řešením, které je dnes finančně únosné. To je dobrá zpráva pro ty organizace, které se rozhodnou modernizovat a investovat do kvalitnějšího logistického řešení [1].

Dnešní logistická řešení již neslouží jen k evidenci zásob a jsou velmi výkonná. Dokáží sledovat a řídit téměř bezobslužně celý skladový areál a na nějakou dobu tak nahradit lidskou přítomnost. Umožňují v reálném čase sledovat pohyb produktů ve skladu i vozidel na cestách. hledat nejvhodnější trasy dopravců, řídit skladové adresy, odebírat zboží dle data trvanlivosti či váhy produktu. Začínají se však používat i jako bezpečnostní prvky. Dnešní RFID kódy pomáhají sledovat docházku a to jak z hlediska pravidelnosti, tak z důvodu zvýšení bezpečnosti (opuštění rizikových pracovišť a podobně).

Naše práce se zabývá jen zlepšením technologie čtení produktových kódů na jediném pracovišti, přesto v sobě nese velký potenciál odstranění chyb usnadnění práce mnoha lidí. Na tomto poměrně jednoduchém vzorku je vidět potřeba kvalitních řešení v logistice na velkých i malých pracovištích a jejich možnosti ovlivnit mnohé navazující procesy v dnešní uspěchané době.

Klíčová slova:

čárové kódy

jednotlivé metody

odvětví

kalkulace

zákaznický systém

reklamace

evidence produktů

logistika



Obsah:
  • 1 Úvod 3
    2 Cíle a metodiky 4
    2.1 Cíl projektu 5
    2.2 Metodiky řešení problému sériových čísel 5
    3 Čárové kódy a jejich využití v praxi 6
    3.1 Možnosti označování produktů 6
    3.1.1 Označování produktů - čárové kódy 6
    3.1.2 Čárové kódy - technologie 6
    3.2 Druhy čárových kódů 6
    3.2.1 Jednodimenzionální kódy 7
    3.2.2 Dvoudimenzionální kódy 8
    3.2.3 Další druhy čárových kódů 8
    3.2.4 Další technologie označování v logistice 9
    3.3 Výhody a nevýhody jednotlivých metod 9
    3.3.1 Výhody čárových kódů 9
    3.3.2 Nevýhody čárových kódů 9
    3.3.3 Výhody RFID 9
    3.3.4 Nevýhody RFID 9
    3.4 Zvyklosti v různých odvětvích 10
    3.4.1 Identifikace živých objektů 10
    3.4.2 Používaní čárových kódů v oblasti zdravotnictví 10
    4 Výsledky 11
    4.1 Současný stav 11
    4.2 Navrhované řešení 12
    4.2.1 Vybrané technologie 12
    4.2.2 Změna metodik 13
    4.3 Finanční kalkulace 13
    4.3.1 Výpočet finanční kalkulace: 14
    4.3.2 Návratnost investice: 14
    5 Diskuse 15
    5.1 Nedostatky projektu 15
    5.2 Další návrhy na zlepšení 15
    5.2.1 Propojení se systémem SAP 15
    5.2.2 Propojení se zákaznickým systémem 15
    6 Závěr 16
    6.1 Odhalení nedostatků v systému 16
    6.2 Odstranění chybového načítání čárových kódů 16
    6.3 Návrh na zavedení křížové kontroly sériových čísel 16
    6.4 Zavedení nové metodiky 16
    6.5 Urychlení reklamací zákazníků 16
    7 Použitá literatura 17
    8 Seznam obrázků 17
    9 Seznam tabulek 17