Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Geografie cestovního ruchu - Metéory

«»
Přípona
.docx
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
1,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
10334
Poslední úprava
22.05.2017
Zobrazeno
917 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vznik a Historie
Skály v Meteorách tvoří pískovce a slepence ( vodou vyhlazené oblázky a zrnka písku spojená přírodním tmelem). Skály vznikly asi před 60 milióny let ze sedimentů dna moře, jež kdysi pokrývalo Thessalii. Pohyby zemské kůry dno vyzdvihly. Nakonec vlivem živlů zůstaly z pískovcové plošiny jen jednotlivé skalní pilíře.

Kláštery v Řecku stojí na vrcholcích hor, které se tyčí do výšky nad řekou Piniós. Metéora znamená vznášející se ve vzduchu, a když nad horami visí ranní mlha, kláštery vypadají jako by se opravdu vznášely.

Špičaté vrcholky hor přitahovaly mnichy a poustevníky již od 9. st. I když není známo jakým způsobem se první poustevníci dostali na vrcholky často kolmých skalních stěn, je pravděpodobné, že do puklin ve skále zatloukli kolíky a stavební materiál vytahovaly nahoru. Podle jiné teorie, spíše legendy, vypustily nad skály draky, kteří nesli provazy připevněné k silnějším lanům, z nichž pak zhotovily první provazové žebříky. Poustevníci žily v jeskyních a skalních rozsedlinách, kde nacházely dostatečný úkryt pro ničím nerušené modlitby. Původně žily v naprostém odloučení a scházely se pouze v neděli a o svátcích k dalším modlitbám v kapli na úpatí skály. Někteří se pomocí žebříků vyšplhali na výše položené pískovcové plošiny, kde žebříky odhodily. Zde drželi půst a pomocí sebetrýzně a extáze hledali blízkost boha.

Klíčová slova:

Metéory

kláštery

Řecko

Megalo Meteoro

řeka Piniós



Obsah:
  • Obsah 1
    Vznik a historie 2
    Megalo meteoro 4
    Varlaam 5
    Agia triada 6
    Agios nikolaos anapafsas 7
    Agios stefanos 8
    Rousanou 9
    Neobývané kláštery 10
    Zdroje 11

Zdroje:
  • Toulky světem - pozoruhodná místa pěti kontinentů; Rebo productions 2008
  • Marc Dubin; Řecko, Athény a pevnina; Ikar 2001
  • Nejkrásnější divy světa, Knižní klub 2002
  • Divy světa, Knižní klub 1993