Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Charakteristika prvků bezpečnostního systému ČR

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
4 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10105
Poslední úprava
10.04.2017
Zobrazeno
1 209 x
Autor:
kungs
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Bezpečnostní systém České republiky je institucionální nástroj pro zajištění bezpečnosti státu, udržení a prosazení životních, strategických a dalších významných zájmů ČR, pro tvorbu a realizaci bezpečnostní politiky.

Základní funkcí bezpečnostního systému je plánování, řízení, koordinace a vyhodnocování činnosti jednotlivých prvků při zajišťování bezpečnosti ČR. Systém musí adekvátně a operativně reagovat na všechny možné a pravděpodobné bezpečnostní hrozby, musí být schopen koncepčně a dlouhodobě reagovat na měnící se bezpečnostní prostředí.

Bezpečnostní systém je tvořen prvky disponujícími funkčními kompetencemi stanovenými příslušnými zákony. Jedná se především o orgány zákonodárné, výkonné a soudní moci, ozbrojené síly, ozbrojené bezpečnostní sbory, zpravodajské služby, záchranné, havarijní a jiné sbory a služby, právnické a fyzické osoby, jejich vzájemné vztahy a pravidla činností. Prvky vytvářejí hierarchickou strukturu, jsou centrálně řízeny a koordinovány, případně na jednotlivých úrovních působí samostatně v rozsahu své působnosti.

Klíčová slova:

bezpečnostní systém

ústřední orgány

subjekty

územní prvky

prvky bezpečnostního systému



Obsah:
  • Subjekty zapojené do bezpečnostního systému ČR
    Ústřední orgány státu v bezpečnostním systému ČR
    Územní prvky bezpečnostního systému ČR
    Zdroje

Zdroje:
  • Bezpečnostní strategie České republiky 2015 In. Vláda ČR [online]
  • Bezpečnostní rady krizové štáby In. Generální ředitelství HZS ČR [online]
  • UCHYTILOVÁ, V. 2010. Bezpečnostní systém ČR: bakalářská práce. Pardubice: Univerzita Pardubice, Fakulta ekonomicko-správní. 68 s. Vedoucí bakalářské práce doc. RNDr. Petr Linhart CSc.
  • Kovařík, J., SMETANA, M. Základy civilní ochrany. Ostrava: Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství, 2010. ISBN: 80-86634-85-X