Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Strategie značky na starém a novém trhu, budování značky

«»
Přípona
.doc
Typ
referát
Stažené
7 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11366
Poslední úprava
08.01.2018
Zobrazeno
1 060 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Značka, či obchodní značka jako taková je pojem, který je obecně známý a vyvolává v patřičném kontextu vcelku jasnou představu o svém významu. Na úvod je však třeba říci, něco k jejímu významu - hodnotě. Jaká je vlastně definice „hodnoty obchodní značky“. Je to sada aktiv (a pasiv), která jsou spojena se jménem a symbolem značky, jež zvyšuje (nebo snižuje) hodnotu, kterou výrobek či služba přináší firmě nebo zákazníkovi.

Značka se stala velmi frekventovaným výrazem v oblasti marketingové komunikace i celého marketingu. Původ značky sahá do dob dávno minulých. Například již ve třetím tisíciletí před Kristem byly hrobky faraónů dlážděny zřetelně označkovanými cihlami, kamenosochaři zanechali své značky v Tróji, Egyptě i Římě. Ve středověku cechy řemeslníků a obchodníků kontrolovaly výrobu, aby zavčas odhalili původce nekvalitních výrobků,. Můžeme říci, že již zde má původ ochrana zákazníka, který věděl, odkud výrobek pochází. V průběhu staletí se značky staly cenným majetkem, obchodní značka má hodnotu sama o sobě.
V současné době představuje značka důležitou hodnotu v marketingovém mixu a sehrává významnou úlohu v celém cyklu životnosti výrobku od jeho uvedení na trh, přes vzestupnou fázi až po období nasycení, kdy se stává důležitým diferenciačním faktorem.

Klíčová slova:

strategie značky

obchodní značka

nejvyšší úroveň

bombardování

dnešní prostředí

taktické požadavky



Zdroje:
  • David A. Aaker - BRAND BUILDING budování značky (Vytvoření silné značky a její úspěšné zavedení na trh), 1996, Vydavatelství a nakladatelství Computer Press, ISBN 80-7226-885-6, Překlad Computer Press, 2003
  • Palazzo, G.: A Brand Like a Friend? New Management 1-2/2003, s. 19 - 26, výtah
  • Jitka Vysekalová: Značka i pro malé podnikatele, článek viceprezidentky České marketingové společnosti
  • Martin Lindstrom v článku Choose Brand-Building, Not Bland-Building (ClickZ, 27. ledna 2004)