Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Přednášky z předmětu Vinařství I

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
0 x
Velikost
0,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
6334
Poslední úprava
03.08.2015
Zobrazeno
1 194 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vinařství II
šumivá vína
- nelze používat název šampaňské - to je z oblasti Francie a ze tří odrůd - Char, PN, PM (mlynářka) a jsou pouze bílé a růžové šampaňské
- vše si ještě přečíst ve Sklepním hospodářství - hlavně tabulky
historie šumivých vín
- cca 1665 vznikají „nedopatřením“ šumivá vína
o při převozu nestabilních vín z Francie a po jejich nalahvování (a uzavření korkem) v Anglii se víno rozkvasilo
o víno bylo jiné, perlivé, svěží
o první jej vědomě začal vyrábět don Perignon a dodal jim nynější recepturu
• předtím musel vyrobit první silnostěnou lahev podobnou dnešním (ty byly předtím jen v Anglii)
• zavedl korkové zátky (Angličané je předtím již používali)
- pojmenování sekt - nějakej německej herec
- na jihu Francie víno „rurare“ - kvasící mošt, který se odebírá a dává se do lahví
- u nás - Mělník - 1896
- v SR v Bratislavě už r. 1825
výroba šumivých vín
- jde o druhotné kvašení už hotového vína
- jde klasickou metodou (kvašeno v lahvích) nebo diskontinuální metodou (zp. Charamant) nebo tranzvazální (transferovou) metodou

Klíčová slova:

vinařství

šumivá vína

ledová vína

likérové víno

choroby vína

kvasinky

bakterie

filtrace



Obsah:
  • šumivá vína
    barrique
    Ledová vína
    Slámová vína
    Košer vína
    aromatizovaná vína
    vinný nápoj
    nízkoalkoholické víno
    odalkoholizované víno
    likérové víno
    zákaly vín
    vinařská legislativa
    chyby u vín
    nedostatky u vín
    vady vín
    choroby vína
    kvasinkové a bakteriální zákaly
    Využití révy - bezodpadové hospodářství
    značky u koňaku (doba zrání)
    filtrace