Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Konzervace potravin - Zpracování zahradnických produktů

«»
Přípona
.doc
Typ
přednášky
Stažené
1 x
Velikost
0,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
6338
Poslední úprava
03.08.2015
Zobrazeno
1 196 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Konzumace potravin
• po dopěstování (čerstvé ovoce n. zelenina) - pouze část produkce, více se zpracovává
• po výrobě
• potřeba stabilizace n. konzervace

Konzervace
• jednoduché n. náročné zákroky
• původní charakter potraviny - zachován n. změněn (čerstvé ov., kompot, ov. šťáva, ov. destilát)
Konzervace potravin je každý úmyslný zákrok, příp. úprava potravin, prodlužující skladovatelnost suroviny a potraviny déle než dovoluje přirozená tržnost (Kyzlink, 1988)

Substrát = surovina konzervárenského průmyslu = produkt vzniklý asimilačním (anabolickým) procesem (z látek jednoduchých → látky složité)
- rozklad zpět na látky jednoduché pomocí heterotrofních organismů (spotřeba E) - mikroorganismus (zprav. znehodnocují výrobek n. produkt) n. zvíře (krmivo) n. člověk (potrava)

Historie
• původně empirické zkušenosti, následně vědecké zdůvodnění
• oheň před 500 tis. l., pečení chleba 4 - 3 tis. př. n. l.
• chlad, sušení, uzení, solení, med, olej (n. jiné tuky - zabránění přístupu vzduchu), opékání…
• počátek prům. výroby - konec 18. stol. - pokrok díky armádě - nutnost uchování zásob potravin - vypsána odměna 12 tis. franků tomu, kdo pomůže uchovat zásoby - Nicolas Appert (franc. kuchař) - 1. konzerva - od něj pojem apertace (potraviny uzavřel do hermeticky uzavř. obalu a steriloval), dílo: Umění zachovávat všechny látky živ. a rostl. původu
• konzervy r. 1938 po 114 letech otevřeny a ohodnoceny jako konzumovatelné - netoxické a vyizolovány životaschopné bakteriální spory
• 1810 Anglie - skleněné a kovové nádoby - cínové = canisters => angl. termín „can“
• 1823 - konzervový obal s otvorem nahoře, uzávěr volným víkem - pro vyrovnávání tlaku při záhřevu → zabránění deformace konzerv
• 1824 Appert - postupy pro 50 různých potravin
Denis Papin - tlakový hrnec - základ autoklávu
• 1852 - Chevalier objevil autokláv (zařízení pro sterilaci potravin za zvýšeného tlaku => dosažení t vyšší než 100°C, použití zejm. u nekyselých potravin
• 1864 - Luis Pasteur - řešil nemoci vína a piva, odhalil činnost MO
Karl von Linde - zdokonalení kompresoru → 1870 zač. mražení masa, ryb
• ovoce 1909, zelenina 1929, hotová jídla
• vědecké využití historických metod
• poslední dobou ústup termosterilace, preferováno mrazírenství, chladírenství, mikrovlnný ohřev

Klíčová slova:

konzumace

potraviny

konzervace

vitaminy

bezdusikatá barviva

mikroflóra



Obsah:
  • Konzumace potravin
    Konzervace
    Historie
    Charakteristické rysy současného stavu
    Vývoj v ČR
    Vliv na kvalitu
    Látkové složení konzervárenských surovin
    1. Voda
    2. Sušina
    2.1. Tuky a jejich štěpné produkty
    2.2. Dusíkaté látky
    2.3. Minerální látky (popeloviny)