Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Strategické řízení

«»
Přípona
.docx
Typ
esej
Stažené
3 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10280
Poslední úprava
15.05.2017
Zobrazeno
1 303 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod

Dnešní globální prostředí vyžaduje, aby organizace měly k dispozici jasnou vizi a směr, kterým se chtějí dále ubírat. K tomu slouží tzv. strategické plány, podle kterých lze posuzovat kvalitu podnikatelského jednání.

Ten kdo si myslí, že strategii nepotřebuje, se velmi mýlí. Firmy, které se zmítají ve velkých potížích, z bídy nevytrhne a jejich problémy zcela určitě nevyřeší pouhé jednotlivé dílčí operativní opatření. Je nutné provést analýzu příčin těchto potíží, stanovit si, kam firmu chceme dovést, jaké jsou základní cíle firmy, formulovat operace, jimiž tyto cíle dosáhneme a zároveň tyto operace realizovat.

Avšak i firma, jež si dobře vede a dosahuje dobrých ekonomických výsledků, potřebuje strategii. Právě firmy na výsluní jsou nejvíce ohroženy, jelikož jim hrozí tzv. Ikarův efekt, kdy po dlouhém pobytu v popředí úspěchu hrozí prudký pád. Proto i dobré firmy si neustále dělají starosti, přemýšlejí o budoucnosti a stále svou strategii aktualizují.

Sama denně pozoruji, že se vše stále rychleji a neustále mění, každým dnem vznikají nové, převratné události, jejichž vliv se bleskově šíří do celého světa a právě proto v rychle se měnícím, globálním a chaotickém světě firmy potřebují strategii více než kdy jindy. Jedná se o strategii zcela nového typu, která umožňuje firmám nejen velmi rychle reagovat na probíhající změny, ale tyto změny předvídat a dokonce je aktivně vytvářet.

Mou snahou v této eseji je vyhmátnout to nejpodstatnější, ucelit si názor na strategické řízení a pochopit a zpřehlednit všechny složky jež tento pojem v sobě zahrnuje.

Klíčová slova:

strategické řízení

plánování

myšlení

předvídání

vize

cíle



Obsah:
  • Úvod 3
    1. Strategie a strategické řízení 4 - 5
    2. Strategické plánování 5
    3. Strategické myšlení 6 - 7
    4. Strategické předvídání 8
    5. Strategická vize a cíle 9 - 10
    Závěr 11
    Seznam použité literatury 12

Zdroje:
  • BĚLOHLÁVEK, František; KOŠŤAN, Pavol; ŠULEŘ, Oldřich. Management. Brno: Computer Press, 2006. 724 s. ISBN 80-251-0396-X
  • SOUČEK, Zdeněk. Úspěšné zavádění strategického řízení firmy. Praha: Professional publishing, 2003. 213 s. ISBN 80-86419-47-9