Vypracované zkouškové okruhy z Mikrobiologie
		
		
		
		Popis:
		PROKARYOTNÍ BUŇKA
- prokaryotní buňky mají 2 skupiny živočichů:
• Archaea (archebakterie)
• Bacteria - bekterie, sinice
- přechod mezi viry a bakteriemi jsou chlamydie, mykoplasmy, rickettsie
- organismy jednobuněčné, autonomní
- průměrná velikost 1-8µm
- základní součásti buňky:
• buněčná stěna
• (cyto)plazmatická membrána
• cytoplazma
• jaderná hmota (nukleoid) bez membrány
• ribozómy
doplňkové útvary:
• pouzdro
• bičík
• fimbrie
• spory
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mikrobní buňky
		  		  mikroorganismy
		  		  enzymy
		  		  ekologie
		  		  mikroflóra
		  		  potravinářství
		  		  fermentace
		  		  respirace mikroorganismů
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1.prokaryotní a eukaryotní mikrobní buňky 2
 2. chemické složení mikrobní buňky 6
 3. genetika mikroorganismů 7
 4. Bakterie, aktinomycety, sinice, plísně a kvasinky - morfologie, cytologie, rozmnožování, výskyt a význam v přírodě, využití v potravinářském průmyslu 13
 5. viry 26
 6. mikrobiální enzymy 30
 7. Způsoby získávání energie u mikroorganismů 31
 8. Respirace mikroorganismů 33
 9. Fermentace - průběh a praktický význam v potravinářství (kvašení mléčné, propionové, máselné, ethanolové) 34
 10. Mikrobiální přeměny organických uhlíkatých a dusíkatých látek 36
 11. Ekologie mikroorganismů - vliv fyzikálně-chemických faktorů a jejich využití v boji proti mikrobům, vzájemné vztahy mezi mikroorganismy, vztahy mikroorganismy - rostliny (včetně symbios), mikroorganismy-živočichové 37
 12. způsoby konzervace potravin 44
 13. Mikroflóra základních složek životního prostředí (voda, vzduch, půda) 45
 14. PATogenní mikroorganismy 48
 15. Mikroflóra základních skupin potravin a pomocných látek v potravinářství 50
 16. úvod 52
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.