Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované velké otázky z předmětu Peníze, banky a finanční trhy

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11304
Poslední úprava
18.12.2017
Zobrazeno
707 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Státní cenné papíry:
Státní obligace: Obchoduje se s nimi (dlouhodobé státní cenné papíry a obligace) na kapitálovém trhu. Stát si jejich emisí opatřuje dlouhodobý úvěr (doba splatnosti až 30 let). Jde o velmi likvidní, často obchodovaný a bezpečný cenný papír. Výnos je proto relativně nízký.
Pokladniční poukázky: Nejznámější cenný papír, velmi oblíbený a požadovaný. Slouží ke krytí přechodných a krátkodobých schodků státního rozpočtu. Je významným regulativním nástrojem hospod.politiky. Nejlikvidnější dokument na fin.trhu. Velmi bezpečné z hlediska nesplacení. Krátkodobost splatnosti snižuje riziko inflace. V ČR jsou emitovány MF, ČNB a FNM. Doba splatnosti v týdnech (MF-13, 26, 39, 52; ČNB-max 24). Nominální cena 1mil., emisní cena předem nebo aukcí. Mají dematerializovanou podobu. Výnos je zdaňován. Poukázky nejsou veřejně obchodovatelné, jsou ovšem převoditelné a na primárním trhu jsou prodávány pouze přímým účastníkům.
Komunální obligace: Jsou emitováni obcemi. Mají zajistit dlouhodobější investiční programy. Bývají daňově zvýhodněny. Většina z nich je vypověditelná. Bývají s nimi spojeny skandály a korupce (protože mají úzkou souvislost s programy polit.stran).
Americká a holandská aukce: Aukce st.pokl.poukázek může probíhat buď amer.nebo holand.aukcí. Emitent před akcí stanoví kupón emise a min.cenu v % nominální hodnoty. U hol.aukce získávají všichni účastníci aukce, jejichž poptávka je ještě uspokojena, poukázky za stejnou cenu (cena nabízená posledním úspěšně kupujícím). U amer.aukce získávají úspěšně kupující poukázky za cenu, kterou nabízeli.
Obchodování: Na současném trhu dlouhod.a středněd.státních dluhopisů je uskutečňováno sbližování podmínek emise v různých zemích. Odstraňují se překážky pro účast zahraničních subjektů. V ČR vznikl trh státních obligací v letech 1990-91 a byl tvořen 5% státními rehabilit.dluhopisy. Emise státních dluhopisů se řídí emisním programem a úzce souvisí se státním rozpočtem a krytím deficitu. St.obligace a pokl.poukázky se dají koupit prostřednictvím vybrané skupiny přímých účastníků obchodování (ti zajišťují prodej nejširšímu okruhu zájemců).

Klíčová slova:

cenné papíry

úrokové sazby

finanční trhy

investiční fondy

obligace

regulace

kurzovní lístek



Obsah:
  • Státní cenné papíry:
    Portfolio úvěrů bank:
    Úrokové sazby:
    Rozvaha bank (aktiva a pasiva):
    Druhy cenných papírů podle doby splatnosti:
    Finanční trhy:
    Peněžní zásoba (M1, M2, M3):
    Spořitelny a úvěrová družstva:
    Investiční fondy:
    Komise pro CP:
    Finanční dokumenty:
    Akcie:
    Obligace:
    Regulace finančního systému:
    Měnová politika vlády:
    Burzovní a mimoburzovní trh:
    Kurzovní lístek: