Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované otázky ke zkoušce z Mikrobiologie

«»
Přípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stažené
14 x
Velikost
6,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
7935
Poslední úprava
02.05.2016
Zobrazeno
1 970 x
Autor:
mira.hejda
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1/1 Důvody zájmu o mikroorganismy
(dopad mikroorganismů na lidstvo)

-mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění
-třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,

-Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome),
-pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby
-nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí …. mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou ….

Vliv MO na lidstvo - na jeho zdraví srovnání dvou mezních letopočtů
Úmrtnost lidí (graf) na 100 000 obyvatel
1900 - zápal plic, chřipka, tuberkulóza, zažívací ústrojí
2000 - srdeční nedostatečnost, rakovina
- úmrtí na IMO - 9. místo

1/2. Poznámky k historickým kořenům mikrobiologie

Robert Hooke (1664) jako první díky pokroku v mikroskopické technice (první kondenzor) pozoruje fruktifikační orgány plísní (eukaryotické buňky),

Antony van Leeuwenhoeck
holandský amatérský konstruktér mikroskopů, první, kdo pozoruje skutečné mikroorganismy (bakterie),
Sám si sestrojil mikroskop, vybrousil a osadil čočky, které zvětšovaly nejprve 160 x a později 275x a měly rozlišovací schopnost 1,4 mm, pozoroval prokaryotické buňky a svá pozorování popisuje v dopisech Royal Society of London
Ta je v roce 1684 publikuje jako „Tajemství přírody odkryté A. v. Leeuwenhoeckem“
Tato „stvoření“ zde byla označena jako „wee animalcules“ doslova „maličký mikroskopický živočich“
i přes časový „most“ je možno rozeznat základní morfologické typy bakterií: tyčinkovité, kulovité a shluky koků

Linné
(1707 - 1778) zpracoval systematiku vyšších rostlin a živočichů, mikroby zařadil do jednoho velkého rodu … „chaos“

Klíčová slova:

mikrobiologie

mikroorganismy

zemědělství

potraviny

budoucnost

energie

prostředí



Obsah:
  • 1. Kontrolní otázky
    1. Vliv MO na lidstvo v roce 1900 a v roce 2000
    2. Hooke, Leeuwenhoeck, Linné
    3. Pasteur
    4. Koch
    5. Mečnikov, Hansen
    6. Beijerinck
    7. Vinogradskij
    8. Fleming
    9. Neisseria meningitidis, AIDS
    10. Prusiner, Montagnier, Venter

    2. Kontrolní otázky
    1.Priony
    2.Obecná charakteristika virů
    3.Teorie vzniku virů
    4.Členění virů
    5.Bakteriofág
    6.Kvantifikace bakteriálních virů
    7.Virus chřipky
    8.Lytický a lysogenní cyklus virů
    9.Retroviry
    10.Formy virové infekce, PPV virus

    3. Kontrolní otázky
    1. Trojdoménový strom života
    2. Rozdíly mezi klasickým a molekulárně biologickým pohledem na třídění organismů
    3. Mikroorganismy a vývoj planety
    4. Obecná charakteristiky prokaryot
    5. Doména Archaea
    5.2 Archea a chemosyntéza - chybí
    6. Thermus aquaticus
    7. Doména Bacteria
    8. Velikost a tvar bakterií
    9. Bdellovibrio bacteriovorus
    10. Peptidoglykan
    11. G- bakterie
    12. G+ bakterie

    4. Kontrolní otázky
    1.CPM, monofýlie, jednotkový princip
    2.CPM stavba
    3.Úkony uskutečňované bílkovinami CPM
    4.Mesosom
    5.Cytoplasma bakterií
    6.Bakteriální ribosomy
    7.Nukleoid
    8.Inkluze, vakuoly
    9.Bakteriální sporulace

    5. Kontrolní otázky
    1.Bakteriální bičík
    2.Bakteriální fimbrie
    3.Bakteriální slizy a pouzdra
    4.Rozdělení bakterií
    5.Aktinomycety
    6.Mykoplasmy, Rickettsie
    7.Sinice - obecně
    8.Stromatolit
    9.Sinice a eutrofizace vod
    10.Eukaryotické organismy
    11.Rostlinná s živočišná buňka
    12.Cytoskelet eukaryot
    13.Buněčné jádro
    14.Chromosom
    15.Endoplasmatické retikulum
    16.Mitochondrie
    17.Chloroplasty
    18.Ostatní plastidy a vakuoly
    19.Golgiho komplex
    20.Lysosomy

    6. Kontrolní otázky
    1a Význam mikrobiálního biofilmu -chybí
    1. Vznik mikrobiálního biofilmu
    2. Mikrobiální biofilm a koroze materiálů
    3. Mikrobiální biofilm a rezistence MO
    3a Využití mikrobiálního biofilmu při odstraňování těžkých kovů z odpadních vod -chybí

    7. Kontrolní otázky
    1.Zařazení prvoků v systému
    2.Organely prvoků, pelikula
    3.Rozmnožování prvoků
    4.Pulsující vakuola u prvoků, význam
    5.Trypanosoma sp., Toxoplasma gondii
    6.Hydrogenosom
    7.Amoeba proteus
    8.Plasmodium
    9.„r“ a „K“ stratégové
    10.Fagosom, mikrostomatální a makrostomatální buňky
    11.Význam prvoků
    12.Jak na celulózu?
    13.Bachořci
    14.Prvoci v odpadních vodách
    15.Řasy, zařazení, význam

    8. Kontrolní otázky
    1.Zařazení mikromycet v systému, početnost skupin
    2.Stavba stélky, buněčná stěna mikromycet
    3.Rozmnožování u tř. Oomycetes
    4.Jiné způsoby rozmnožování mikromycet
    5.Význam mikromycet ± „pozitivní“
    6.Význam mikromycet ± „negativní“
    7.Zygomycotina
    8.Ascomycotina
    9.Basidiomycotina
    10.Deuteromycotina
    11.Kvasinky - obecná charakteristika, zařazení
    12.Kvasinky - význam
    13.Lišejníky

    9. Kontrolní otázky
    1. Cytochemie mikroorganismů
    2. Primární biogenní prvky
    3. Sekundární biogenní prvky a mikroelementy
    4. Sušina, popel, volné plyny u MO
    5. Poměr C a N u virů, baktérií, mikromycet
    6. Bílkoviny, proteosyntéza
    7. Nukleové kyseliny
    8. Sacharidy, celulóza
    9. Lipidy
    10. Bakteriochlorofyl, karotenoidy
    11. Leghemoglobin, melaniny
    12. Deinococcus radiodurans
    13. Vitamíny, vitamín B1
    14. Vitamíny B2, B12

    10. Kontrolní otázky
    1.Metabolismus
    2.Zvláštnosti metabolismu mikrobů
    3.Mikrobiální enzymy a průběh enz. reakce
    4.Dělení enzymů
    5.Fototrofy x chemotrofy, autotrofy x heterotrofy
    6.Litotrofy x organotrofy, aeroby x anaeroby
    7.Fototrofní bakterie
    8.Jak získávají MO energii?
    9.Biol. oxidace, NAD+ x NADH + H+
    10.Glykolýza
    11.Fermentace mléčná
    12.Ostatní druhy fermentace
    13.Srovnání respirace a fermentace
    14.Ana- a katab., syntéza OL (glukoneogeneze.)
    15.Růst a množení MO
    16.Fáze růstu mikrobiální populace
    17.Zřeďovací metoda stanovení MO
    18.Turbidimetrie, chemostat
    19.Vztah MO k teplotě
    20.Vztah MO k pH, k osmotickému tlaku
    21.Vztah MO k vodě a hydrostatickému tlaku
    22.Vztah MO ke kyslíku

    11. Kontrolní otázky
    1.Mikrobiální společenstvo půdy
    2.Imobilizace x mineralizace
    3.Vliv MO na koloběh uhlíku
    4.Vliv člověka na koloběh uhlíku
    5.Fixace dusíku mikroorganismy
    6.Mikrobiální přeměny dusíku
    7.Vliv MO na koloběh síry
    8.Vliv MO na koloběh fosforu