Popis:
		1/1 Důvody zájmu o mikroorganismy 
(dopad mikroorganismů na lidstvo)
-mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění
-třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,
-Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome), 
-pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby 
-nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí …. mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou ….
Vliv MO na lidstvo - na jeho zdraví srovnání dvou mezních letopočtů
Úmrtnost lidí (graf) na 100 000 obyvatel
1900 - zápal plic, chřipka, tuberkulóza, zažívací ústrojí
2000 - srdeční nedostatečnost, rakovina
 - úmrtí na IMO - 9. místo
 
1/2. Poznámky k historickým kořenům mikrobiologie
Robert Hooke (1664) jako první díky pokroku v mikroskopické technice (první kondenzor) pozoruje fruktifikační orgány plísní (eukaryotické buňky), 
Antony van Leeuwenhoeck
holandský amatérský konstruktér mikroskopů, první, kdo pozoruje skutečné mikroorganismy (bakterie), 
Sám si sestrojil mikroskop, vybrousil a osadil čočky, které zvětšovaly nejprve 160 x a později 275x a měly rozlišovací schopnost 1,4 mm, pozoroval prokaryotické buňky a svá pozorování popisuje v dopisech Royal Society of London
Ta je v roce 1684 publikuje jako „Tajemství přírody odkryté A. v. Leeuwenhoeckem“
Tato „stvoření“ zde byla označena jako „wee animalcules“ doslova „maličký mikroskopický živočich“
i přes časový „most“ je možno rozeznat základní morfologické typy bakterií: tyčinkovité, kulovité a shluky koků
Linné
(1707 - 1778) zpracoval systematiku vyšších rostlin a živočichů, mikroby zařadil do jednoho velkého rodu … „chaos“
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mikrobiologie
		  		  mikroorganismy
		  		  zemědělství
		  		  potraviny
		  		  budoucnost
		  		  energie
		  		  prostředí
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 1. Kontrolní otázky
 1. Vliv MO na lidstvo v roce 1900 a v roce 2000
 2. Hooke, Leeuwenhoeck, Linné
 3. Pasteur
 4. Koch
 5. Mečnikov, Hansen
 6. Beijerinck
 7. Vinogradskij
 8. Fleming
 9. Neisseria meningitidis, AIDS
 10. Prusiner, Montagnier, Venter
 
 2. Kontrolní otázky
 1.Priony
 2.Obecná charakteristika virů
 3.Teorie vzniku virů
 4.Členění virů
 5.Bakteriofág
 6.Kvantifikace bakteriálních virů
 7.Virus chřipky
 8.Lytický a lysogenní cyklus virů
 9.Retroviry
 10.Formy virové infekce, PPV virus
 
 3. Kontrolní otázky
 1. Trojdoménový strom života
 2. Rozdíly mezi klasickým a molekulárně biologickým pohledem na třídění organismů
 3. Mikroorganismy a vývoj planety
 4. Obecná charakteristiky prokaryot
 5. Doména Archaea
 5.2 Archea a chemosyntéza - chybí
 6. Thermus aquaticus
 7. Doména Bacteria
 8. Velikost a tvar bakterií
 9. Bdellovibrio bacteriovorus
 10. Peptidoglykan
 11. G- bakterie
 12. G+ bakterie
 
 4. Kontrolní otázky
 1.CPM, monofýlie, jednotkový princip
 2.CPM stavba
 3.Úkony uskutečňované bílkovinami CPM
 4.Mesosom
 5.Cytoplasma bakterií
 6.Bakteriální ribosomy
 7.Nukleoid
 8.Inkluze, vakuoly
 9.Bakteriální sporulace
 
 5. Kontrolní otázky
 1.Bakteriální bičík
 2.Bakteriální fimbrie
 3.Bakteriální slizy a pouzdra
 4.Rozdělení bakterií
 5.Aktinomycety
 6.Mykoplasmy, Rickettsie
 7.Sinice - obecně
 8.Stromatolit
 9.Sinice a eutrofizace vod
 10.Eukaryotické organismy
 11.Rostlinná s živočišná buňka
 12.Cytoskelet eukaryot
 13.Buněčné jádro
 14.Chromosom
 15.Endoplasmatické retikulum
 16.Mitochondrie
 17.Chloroplasty
 18.Ostatní plastidy a vakuoly
 19.Golgiho komplex
 20.Lysosomy
 
 6. Kontrolní otázky
 1a Význam mikrobiálního biofilmu -chybí
 1. Vznik mikrobiálního biofilmu
 2. Mikrobiální biofilm a koroze materiálů
 3. Mikrobiální biofilm a rezistence MO
 3a Využití mikrobiálního biofilmu při odstraňování těžkých kovů z odpadních vod -chybí
 
 7. Kontrolní otázky
 1.Zařazení prvoků v systému
 2.Organely prvoků, pelikula
 3.Rozmnožování prvoků
 4.Pulsující vakuola u prvoků, význam
 5.Trypanosoma sp., Toxoplasma gondii
 6.Hydrogenosom
 7.Amoeba proteus
 8.Plasmodium
 9.„r“ a „K“ stratégové
 10.Fagosom, mikrostomatální a makrostomatální buňky
 11.Význam prvoků
 12.Jak na celulózu?
 13.Bachořci
 14.Prvoci v odpadních vodách
 15.Řasy, zařazení, význam
 
 8. Kontrolní otázky
 1.Zařazení mikromycet v systému, početnost skupin
 2.Stavba stélky, buněčná stěna mikromycet
 3.Rozmnožování u tř. Oomycetes
 4.Jiné způsoby rozmnožování mikromycet
 5.Význam mikromycet ± „pozitivní“
 6.Význam mikromycet ± „negativní“
 7.Zygomycotina
 8.Ascomycotina
 9.Basidiomycotina
 10.Deuteromycotina
 11.Kvasinky - obecná charakteristika, zařazení
 12.Kvasinky - význam
 13.Lišejníky
 
 9. Kontrolní otázky
 1. Cytochemie mikroorganismů
 2. Primární biogenní prvky
 3. Sekundární biogenní prvky a mikroelementy
 4. Sušina, popel, volné plyny u MO
 5. Poměr C a N u virů, baktérií, mikromycet
 6. Bílkoviny, proteosyntéza
 7. Nukleové kyseliny
 8. Sacharidy, celulóza
 9. Lipidy
 10. Bakteriochlorofyl, karotenoidy
 11. Leghemoglobin, melaniny
 12. Deinococcus radiodurans
 13. Vitamíny, vitamín B1
 14. Vitamíny B2, B12
 
 10. Kontrolní otázky
 1.Metabolismus
 2.Zvláštnosti metabolismu mikrobů
 3.Mikrobiální enzymy a průběh enz. reakce
 4.Dělení enzymů
 5.Fototrofy x chemotrofy, autotrofy x heterotrofy
 6.Litotrofy x organotrofy, aeroby x anaeroby
 7.Fototrofní bakterie
 8.Jak získávají MO energii?
 9.Biol. oxidace, NAD+ x NADH + H+
 10.Glykolýza
 11.Fermentace mléčná
 12.Ostatní druhy fermentace
 13.Srovnání respirace a fermentace
 14.Ana- a katab., syntéza OL (glukoneogeneze.)
 15.Růst a množení MO
 16.Fáze růstu mikrobiální populace
 17.Zřeďovací metoda stanovení MO
 18.Turbidimetrie, chemostat
 19.Vztah MO k teplotě
 20.Vztah MO k pH, k osmotickému tlaku
 21.Vztah MO k vodě a hydrostatickému tlaku
 22.Vztah MO ke kyslíku
 
 11. Kontrolní otázky
 1.Mikrobiální společenstvo půdy
 2.Imobilizace x mineralizace
 3.Vliv MO na koloběh uhlíku
 4.Vliv člověka na koloběh uhlíku
 5.Fixace dusíku mikroorganismy
 6.Mikrobiální přeměny dusíku
 7.Vliv MO na koloběh síry
 8.Vliv MO na koloběh fosforu