Popis:
Důvody zájmu o mikroorganismy
(dopad mikroorganismů na lidstvo)
- mikrobiologie jako věda má své počátky spojeny se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění
- třebaže v současnosti jsou mnohé patogenní mikroorganismy pod kontrolou,
- Pro nemocné AIDS (acquired immune defficiency syndrome),
- pro pacienty s rakovinným onemocněním, jejichž imunitní systém je devastován následkem léčby
- nebo pro onemocnění patogeny s mnohonásobnou lékovou rezistencí
- mohou být mikroorganismy stále nejvážnější hrozbou …
Důvody zájmu o mikroorganismy
- mikrobiální onemocnění představuje stále hlavní příčinu úmrtí v mnoha rozvojových zemích
- jedná se o onemocnění, která se v rozvinutých zemích daří držet díky pokroku v medicíně pod kontrolou (malárie, tuberkulóza, cholera, spavá nemoc, úporná průjmová onemocnění …)
- Mikroorganismy jsou tedy stále vážnou hrozbou pro existenci lidstva
- Na druhé straně je nutno zdůraznit, že většina mikroorganismů není pro člověka nebezpečná …
- Ve skutečnosti je tomu právě naopak - většina mikroorganismů je pro existenci lidstva prospěšná …
- např. v oblasti lidského zdraví prosperují mnohamiliardová odvětví farmaceutického průmyslu produkující antibiotika
Mikroorganismy a zemědělství
- Náš celý zemědělský systém je v mnoha důležitých ohledech přímo závislý na aktivitě mikroorganismů
- Leguminózy (nodulující bakterie)
- Bakterie v zažívacím traktu přežvýkavců
- Klíčová role mikroorganismů v uzavírání koloběhů živin
- Kromě prospěšného vlivu, je nutno počítat i s ekonomickými dopady mikrobiálních onemocnění rostlin a živočichů
Mikroorganismy a potraviny
- Mikroorganismy mají významný vliv na celý potravinářský průmysl
- Jakmile jednou sklidí člověk úrodu, nastává okamžitý a přirozený atak mikroorganismů
- Průmysl konzervárenský, mrazírenský, sušení potravin …
- Ne všechny mikroorganismy mají škodlivý vliv, některé jsou dokonce záměrně vnášeny do potravin - využití při výrobě sýrů, jogurtů, zelí …
- Alkoholové kvašení při výrobě piva, vína, …
Klíčová slova:
mikrobiologie
bakteriofag
mikroorganismy
stromatolit
chloroplasty
Obsah:
- 1. Kontrolní otázky
1. Vliv MO na lidstvo v roce 1900 a v roce 2000
2. Hooke, Leeuwenhoeck, Linné
3. Pasteur
4. Koch
5. Mečnikov, Hansen
6. Beijerinck
7. Vinogradskij
8. Fleming
9. Neisseria meningitidis, AIDS
10. Prusiner, Montagnier, Venter
2. Kontrolní otázky
1.Priony
2.Obecná charakteristika virů
3.Teorie vzniku virů
4.Členění virů
5.Bakteriofág
6.Kvantifikace bakteriálních virů
7.Virus chřipky
8.Lytický a lysogenní cyklus virů
9.Retroviry
10.Formy virové infekce, PPV virus
3. Kontrolní otázky
1. Trojdoménový strom života
2. Rozdíly mezi klasickým a molekulárně biologickým pohledem na třídění organismů
3. Mikroorganismy a vývoj planety
4. Obecná charakteristiky prokaryot
5. Doména Archaea
5.2 Archea a chemosyntéza - chybí
6. Thermus aquaticus
7. Doména Bacteria
8. Velikost a tvar bakterií
9. Bdellovibrio bacteriovorus
10. Peptidoglykan
11. G- bakterie
12. G+ bakterie
4. Kontrolní otázky
1.CPM, monofýlie, jednotkový princip
2.CPM stavba
3.Úkony uskutečňované bílkovinami CPM
4.Mesosom
5.Cytoplasma bakterií
6.Bakteriální ribosomy
7.Nukleoid
8.Inkluze, vakuoly
9.Bakteriální sporulace
5. Kontrolní otázky
1.Bakteriální bičík
2.Bakteriální fimbrie
3.Bakteriální slizy a pouzdra
4.Rozdělení bakterií
5.Aktinomycety
6.Mykoplasmy, Rickettsie
7.Sinice - obecně
8.Stromatolit
9.Sinice a eutrofizace vod
10.Eukaryotické organismy
11.Rostlinná s živočišná buňka
12.Cytoskelet eukaryot
13.Buněčné jádro
14.Chromosom
15.Endoplasmatické retikulum
16.Mitochondrie
17.Chloroplasty
18.Ostatní plastidy a vakuoly
19.Golgiho komplex
20.Lysosomy
6. Kontrolní otázky
1a Význam mikrobiálního biofilmu -chybí
1. Vznik mikrobiálního biofilmu
2. Mikrobiální biofilm a koroze materiálů
3. Mikrobiální biofilm a rezistence MO
3a Využití mikrobiálního biofilmu při odstraňování těžkých kovů z odpadních vod -chybí
7. Kontrolní otázky
1.Zařazení prvoků v systému
2.Organely prvoků, pelikula
3.Rozmnožování prvoků
4.Pulsující vakuola u prvoků, význam
5.Trypanosoma sp., Toxoplasma gondii
6.Hydrogenosom
7.Amoeba proteus
8.Plasmodium
9.„r“ a „K“ stratégové
10.Fagosom, mikrostomatální a makrostomatální buňky
11.Význam prvoků
12.Jak na celulózu?
13.Bachořci
14.Prvoci v odpadních vodách
15.Řasy, zařazení, význam
8. Kontrolní otázky
1.Zařazení mikromycet v systému, početnost skupin
2.Stavba stélky, buněčná stěna mikromycet
3.Rozmnožování u tř. Oomycetes
4.Jiné způsoby rozmnožování mikromycet
5.Význam mikromycet ± „pozitivní“
6.Význam mikromycet ± „negativní“
7.Zygomycotina
8.Ascomycotina
9.Basidiomycotina
10.Deuteromycotina
11.Kvasinky - obecná charakteristika, zařazení
12.Kvasinky - význam
13.Lišejníky
9. Kontrolní otázky
1. Cytochemie mikroorganismů
2. Primární biogenní prvky
3. Sekundární biogenní prvky a mikroelementy
4. Sušina, popel, volné plyny u MO
5. Poměr C a N u virů, baktérií, mikromycet
6. Bílkoviny, proteosyntéza
7. Nukleové kyseliny
8. Sacharidy, celulóza
9. Lipidy
10. Bakteriochlorofyl, karotenoidy
11. Leghemoglobin, melaniny
12. Deinococcus radiodurans
13. Vitamíny, vitamín B1
14. Vitamíny B2, B12
10. Kontrolní otázky
1.Metabolismus
2.Zvláštnosti metabolismu mikrobů
3.Mikrobiální enzymy a průběh enz. reakce
4.Dělení enzymů
5.Fototrofy x chemotrofy, autotrofy x heterotrofy
6.Litotrofy x organotrofy, aeroby x anaeroby
7.Fototrofní bakterie
8.Jak získávají MO energii?
9.Biol. oxidace, NAD+ x NADH + H+
10.Glykolýza
11.Fermentace mléčná
12.Ostatní druhy fermentace
13.Srovnání respirace a fermentace
14.Ana- a katab., syntéza OL (glukoneogeneze.)
15.Růst a množení MO
16.Fáze růstu mikrobiální populace
17.Zřeďovací metoda stanovení MO
19.Vztah MO k teplotě
20.Vztah MO k pH, k osmotickému tlaku
21.Vztah MO k vodě a hydrostatickému tlaku
22.Vztah MO ke kyslíku
11. Kontrolní otázky
1.Mikrobiální společenstvo půdy
2.Imobilizace x mineralizace
3.Vliv MO na koloběh uhlíku
4.Vliv člověka na koloběh uhlíku
5.Fixace dusíku mikroorganismy
6.Mikrobiální přeměny dusíku
7.Vliv MO na koloběh síry
8.Vliv MO na koloběh fosforu