Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Řešené příklady k zápočtu z Mikroekonomie

«»
Přípona
.doc
Typ
výpočet
Stažené
3 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
11640
Poslední úprava
26.02.2018
Zobrazeno
1 634 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1) Graficky znázorněte a vysvětlete dopad růstu ceny variabilních vstupů na rovnovážnou P a rovnovážné Q na dokonale konkurenčním trhu v krátkém období (graf firmy i trhu).
Na začátku je firma v rovnováze R, cena je P1 a vyrábí Q1. V odvětví je poptávka D, nabídka S a cena P1. Poptávka v odvětví vzroste z D na D‘, tak se změní i cena z P1 na P3. Firma tuto cenu přijme a dosahuje velkého ekonomického zisku, což přitahuje další firmy do odvětví. Firmy vstupují do odvětví, ale firmy poptávají omezené surovinové zdroje » zvyšuje se cena vstupů » zvyšují se náklady firem. Křivky LAC a SMC se posunou. Protože tedy vzrostly náklady, tak se křivka LAC posune nahoru a SMC se posune také proporcionálně. Firmy vstupují do odvětví a nabídka se posouvá doprava, tím se také stlačuje cena. To vše se ustálí v minimu nové LAC‘ křivky a nová rovnováha bude při ceně P3, která je vyšší než P1. Dlouhodobé optimum je P3, LIS bude růst.
Růst ceny variabilního vstupu způsobí v grafu firmy posun křivky LAC a SMC nahoru. Proto se v grafu trhu posune i křivka tržní nabídky doleva, rovnovážná cena vzroste a rovnovážné množství klesne.

Klíčová slova:

mikroekonomie

spotřeba státu

produkční funkce

vztahy

rovnováha

oligopol

poptávka