Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami, potravinářská aditiva AJ

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
8949
Poslední úprava
31.10.2016
Zobrazeno
808 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cizorodé látky (CL)
- chemické látky, které nejsou přirozenou součástí původních živočišných a rostlinných materiálů
- pokud spolu působí více CL → častější negativní účinky

Cizorodé látky v potravinách se dělí na:
a)
• aditivní (přídatné)
• kontaminující (znečišťující)
b)
• potravinová aditiva
• kontaminanty
• sekundární cizorodé látky

Potravinová aditiva
- běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť

Klíčová slova:

cizorodé látky

potravinová aditiva

kontaminaty

hygienické služby

nebezpečí

příjem potravin



Obsah:
  • Cizorodé látky (CL)
    Cizorodé látky v potravinách se dělí na:
    Potravinová aditiva
    Kontaminanty
    Sekundární cizorodé látky
    CL v potravním řetězci
    CL stanovované v potravinách laboratořemi hygienické služby
    Zdroje kontaminace
    Přetrvávající nebezpečí hrozí:
    Reálná rizika z příjmu potravin