Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vitaminy ( Rozpustné v tucích, Rozpustné ve vodě, Vitamin A, Tokoferoly... )

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
5622
Poslední úprava
27.04.2015
Zobrazeno
955 x
Autor:
stefan.potocky
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
I. VITAMINY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH
VITAMIN A

Doporučená denní dávka:
Děti: 0,4-0,6 mg retinolu
Dospělí: 0,8 - 1mg retinolu nebo 6mg -karotenu (někteří autoři doporučují u karotenu množství dvoj až trojnásobná)
Charakteristika: Vůči teplu je retinol značně stálý (pokud ovšem není v prostředí přítomen kyslík). Do jisté míry je citlivý ke světlu. V přítomnosti kyslíku a na světle se rozkládá. Zvláště nebezpečné je UV záření. Oxidace retinolu je urychlována přítomností těžkých kovů -železo,měď) a peroxidů, vznikajících oxidací nenas. mast. kyselin.Při běžných technologických úpravách potravin nedochází k jeho ztrátám.
Funkce v těle:
Retinol, retinal a kyselina retinová patří mezi retinoidy,pouze retinol má plnohodnotné účinky vitaminu A.I retinal a kyselina retinová mají důležité biologické účinky (retinal se uplatňuje při vidění za šera; kyselina retinová podporuje růst a diferenciaci orgánů).Retinol je významný při fotorecepci v oční sítnici a jako součást buněk epitelů(funkce sliznic). Vitamin A se tvoří v játrech z prekurzorů-karotenů, které ve své molekule mají alespoň jeden beta-jononový kruh. Je to především beta-karoten, který poskytuje 2 molekuly retinolu, dále alfa- a gama-karoten a kryptoxanthin, jež poskytují jednu molekulu retinolu.
Zjistilo se, že karoteny neplní v lidském tělě jen funkci provitamínu,ale že mají protisklerotický účinek a že se řadí s dalšími látkami do skupiny tzv. biologických antioxidantů, jež redukují volné radikály, zejména tzv. reaktivní formy kyslíku , potlačují radikálovou oxidaci nenasycených MK.
Vstřebávání vitaminu i provitaminu v tenkém střevě je ovlivněno množstvím tuku a žluče. Zhoršené vstřebávání je u dětí, starých lidí, poruch pankreatu a sekrece žluči.Karoteny z potravy se vstřebávají jen zčásti a to lépe z potravin tepelně upravených než syrových ( porušení buněčných struktur ).
Příznaky nedostatku: Projevy vyložené avitaminózy,která je u nás vzácná, jsou xeroftalmie a keratomalácie.
Hypervitaminóza - je možná pouze předávkováním vit.A,nikoliv karotenů. Přichází v úvahu zvláště u diabetiků, cirhoz a poruch jater.Léčba akné kys. retinovou v těhotenství je riziková - teratogenní účinky.
Zdroje v potravě:Potraviny rostlinného původu jsou zdrojem provitamínu: mrkev, paprika, rajčata, meruňky, broskve, kukuřice
Potraviny živočišného původu jsou zdrojem vit.A : rybí tuk, játra, žloutek, maso, mléko.

Klíčová slova:

Dávka

Retinol

Charakeristika

Funkce

Nedostatek

Příznaky

Zdroje

Kyselina

Oxidace

Účinky

Molekuly

Potrava

Projevy

Hypervitaminóza

Provitamín

Kukuřice

Játra

Cholekalciferol

Látky