Téma: Potravinářství, výživa člověka
		
      
            
       
      
            
       «»
      
            
      
      «»
     
		
		
 
		
		
		
		Popis:
		Potravinářství - environmentální politika
• Oblasti, které jsou v nejbližším období předmětem řešení:
- Aplikace BAT /Best available Technique - nejlepší dostupné techniky/ v technologických postupech na všech úsecích potravinářských výrob;
- Snižování znečištění odpadních vod;
- Snižování produkce obalových materiálů;
- Aplikace moderních postupů využití nebo likvidace biologicky rozložitelných odpadů a živočišných odpadů vč. konfiskátů;
- Snižování emisí zápachu a těkavých organických látek ovzduší;
- Využívání obnovitelných zdrojů a úspory energie /energetické využití odpadů z výrob, rekuperace atd./
Potrava a výživa
• Člověk je nedílnou součástí přírody, z níž čerpá všechny pro život důležité látky: kyslík, vodu a poživatiny.
• Potrava je nutná jednak pro tvorbu tělesné hmoty, její obnovování a jednak pro získávání veškeré energie.
• V potravě je energie chemicky vázána a je uvolňována trávicími pochody a využívána:
- k zajišťování činnosti všech důležitých orgánů (bazální metabolismus)
- k udržení tělesné teploty
- k vykonávání pohybu a mechanické práce
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  potrava
		  		  výživa
		  		  legislativa
		  		  vstup do EU
		  		  bezpečnost potravin
		  		  potravinová politika
		  		  krmivo
		  		  varování
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- Potrava a výživa
 Potrava a poživatiny
 Kvalita potravin - legislativa
 Vstup do EU, kvalita a bezpečnost potravin
 Základy potravinové politiky
 Nařízení EP a Rady 178/2002
 Odbor bezpečnosti potravin MZe
 Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích
 Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích
 Výživová a potravinová politika
 Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva- RASFF
 Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva v ČR
 
 
 
 
 
  O souborech cookie na této stránce
  Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.