Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Studijní opora - Sociální a pedagogická psychologie pro speciální pedagogy

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
10616
Poslední úprava
08.08.2017
Zobrazeno
690 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sociální psychologie je obecně vymezována jako věda o sociální interakci (tedy o vzájemném vztahu a působení osob) a interpersonálních, sociálních vlivech. Přitom se zaměřuje zejména na psychickou stránku této interakce. Zkoumá, jak se člověk v sociálních situacích utváří a jak v nich působí na své sociální prostředí.

Předmětem pedagogické psychologie je studium psychiky jedince v podmínkách záměrného, cílevědomého učení. Zkoumá, jak se člověk mění, utváří a rozvíjí v podmínkách výchovně vzdělávacího procesu a odhaluje obecné psychologické zákonitosti učení. V rámci výzkumu pedagogické psychologie jsou analyzovány podmínky učení a výchovy s cílem hledat optimální podmínky pro rozvoj osobnosti ve výchovně vzdělávacím procesu. Studijní opora je určena pro studenty studijních oborů se speciální pedagogikou. S ohledem na tuto cílovou skupinu jsou proto odborné poznatky prezentovány nejen v obecné rovině, ale také se zřetelem k potřebám profese speciálního pedagoga.

Předložený učební text navazuje na studijní opory z obecné a vývojové psychologie. Vycházíme z předpokladu, že čtenář má osvojeny poznatky z těchto základních psychologických disciplin, což je předpokladem pro správné pochopení obsahu jednotlivých kapitol následujícího textu.

Po nastudování textu studijní opory získáte základní informace z tematických oblastí zařazených do kurikula příslušné discipliny. Poznatky, které si studiem osvojíte, pomohou k porozumění Vašim budoucím žákům a klientům, příčinám způsobů jejich chování a jednání v rozmanitých situacích. Mohou Vám posloužit také k lepšímu poznání Vás samotných a přispět k rozvoji Vašich kompetencí.

Budete schopni analyzovat a pochopit různé sociální jevy a získáte předpoklady k efektivnímu působení na své sociální okolí. Pochopíte zákonitosti procesu učení a vliv různých faktorů na průběh a výsledek učení, což Vám umožní volit adekvátní přístupy a vyrovnávat se s obtížemi ve výchovně vzdělávacích situacích. První oddíl studijního textu je věnován problematice sociální psychologie. Druhý oddíl obsahuje témata z pedagogické psychologie.

Jednotlivé kapitoly obsahují jednak vlastní odborný text, který je pro lepší srozumitelnost proložen příklady, ale také cvičení, vyžadující Váš aktivní přístup, zamyšlení, případně praktickou aplikaci osvojených poznatků. Na závěr každé kapitoly jsme zařadili kontrolní otázky a úkoly, pomocí nichž si ověříte úroveň osvojení poznatků. Odpovězte na všechny otázky a realizujte všechna cvičení.

Rozsah textu neumožňuje zaměřit se na všechny důležité aspekty. Snažili jsme se proto postihnout základní poznatky, které je ovšem potřebné dále rozvíjet. Jednotlivá témata budou prezentována a diskutována na přednáškách a cvičeních, kromě toho dáváme podnět k dalšímu studiu doplňkových a rozšiřujících textů a titulů doporučené studijní literatury.

Klíčová slova:

proces učení

motivace

emoce

sociální faktory

školní úspěšnost

psychická zátěž



Obsah:
  • 1 Proces učení
    2 Motivace a emoce v procesu učení
    3 Žákův sebesystém a styl učení
    4 Sociální faktory v procesu učení
    5 Otázka žákova hodnocení a školní úspěšnosti
    6 Psychická zátěž ve školním prostředí