Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Stanovení indikátorových mikroorganismů

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9163
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
768 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
V zemědělské prvovýrobě i v potravinářském průmyslu má při mikrobiologickém hodnocení surovin, potravin, obalů i výrobních prostor a zařízení velký význam stanovení indikátorových mikroorganismů, které nám poskytuje další důležité informace o mikrobiální kvalitě testovaných vzorků. Jedná se především o údaje o možné fekální kontaminaci potravin či údaje poukazující na úroveň hygieny a sanitace v potravinářském provozu. Průkaz indikátorových mikroorganismů může ukazovat na nedostatky v technologii výroby potravin a na jejich sekundární kontaminaci.

Indikátorové mikroorganismy můžeme obecně rozdělit do dvou skupin. Počty mikroorganismů první skupiny nás informují o primární a sekundární kontaminaci surovin, potravin a výrobních ploch, dodržování technologických postupů a principů správné výrobní praxe (GMP, angl. good manufacturing practice). Do této skupiny řadíme:
- celkový počet mikroorganismů,
- počet bakterií čeledi Enterobacteriaceae,
- počet koliformních bakterií,
- počet enterokoků,
- počet psychrotrofních bakterií,
- počet termorezistentních bakterií,
- počet termofilních bakterií.

Klíčová slova:

mikroorganismy

bakterie

koliformní bakterie

kvasinky

mezofilní bakterie

lipolyktické mikroorganismy

indikatory

plísně



Obsah:
  • 3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů
    3.2. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae
    3.3. Stanovení koliformních bakterií
    3.4. Stanovení Escherichia coli
    3.5. Stanovení bakterií Enterococcus spp.
    3.6. Stanovení kvasinek a plísní
    3.7. Stanovení mezofilních bakterií mléčného kvašení
    3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů
    3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů