Popis:
		V zemědělské prvovýrobě i v potravinářském průmyslu má při mikrobiologickém hodnocení surovin, potravin, obalů i výrobních prostor a zařízení velký význam stanovení indikátorových mikroorganismů, které nám poskytuje další důležité informace o mikrobiální kvalitě testovaných vzorků. Jedná se především o údaje o možné fekální kontaminaci potravin či údaje poukazující na úroveň hygieny a sanitace v potravinářském provozu. Průkaz indikátorových mikroorganismů může ukazovat na nedostatky v technologii výroby potravin a na jejich sekundární kontaminaci.
Indikátorové mikroorganismy můžeme obecně rozdělit do dvou skupin. Počty mikroorganismů první skupiny nás informují o primární a sekundární kontaminaci surovin, potravin a výrobních ploch, dodržování technologických postupů a principů správné výrobní praxe (GMP, angl. good manufacturing practice). Do této skupiny řadíme:
- celkový počet mikroorganismů,
- počet bakterií čeledi Enterobacteriaceae,
- počet koliformních bakterií,
- počet enterokoků,
- počet psychrotrofních bakterií,
- počet termorezistentních bakterií,
- počet termofilních bakterií.
		
        
    
    Klíčová slova:
		
		  		  mikroorganismy
		  		  bakterie
		  		  koliformní bakterie
		  		  kvasinky
		  		  mezofilní bakterie
		  		  lipolyktické mikroorganismy
		  		  indikatory
		  		  plísně
		  		
		
				
		
		Obsah:
		
				- 3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů
 3.2. Stanovení bakterií čeledi Enterobacteriaceae
 3.3. Stanovení koliformních bakterií
 3.4. Stanovení Escherichia coli
 3.5. Stanovení bakterií Enterococcus spp.
 3.6. Stanovení kvasinek a plísní
 3.7. Stanovení mezofilních bakterií mléčného kvašení
 3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů
 3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů