Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Slovník pojmů ke zkoušce - Finance a úvěr

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
11029
Poslední úprava
07.11.2017
Zobrazeno
665 x
Autor:
pandoras.box
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
KONTOKORENTNÍ ÚVĚR - běžný účet nebo žirokonto. Slouží k zúčtování pohledávek a závazků obchod.partnerů, kteří si vzájemně zasílají zboží nebo poskytují služby a vzniklé saldo si vyúčtovávají a uhrazují dle dohody (př.měsíčně, čtvrtletně). Zpravidla dochází ke kontokorentnímu úvěru tak, že klient, který má už u banky běžný účet, požádá banku o možnost krátkodobě čerpat úvěr v běžném účtu, většinou z důvodu odstranění krátkodobé platební neschopnosti. Banka prozkoumá úvěrovou způsobilost a při pozitivním výsledku povolí úvěrový rámec. Jde o tzv. variabilní čerpání.
HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY - mohou vydávat banky, které mají oprávnění od MF. Nominální hodnotu listů v oběhu musí banka plně krýt zástavním právem k nemovitosti. Náhradní krytí může činit nejvýše 10 % jejich celkové nominální hodnoty a musí být vedeno v účetnictví odděleně. Pro náhradní krytí lze použít hotovost, vklady u ČNB, státní dluhopisy, státní pokladniční poukázky a poukázky ČNB.
KMENOVÁ AKCIE - Akcie je cenný papír, který osvědčuje právo akcionáře jako společníka podílet se na majetku, na řízení a.s., jejím zisku a na likvidačním zůstatku při zániku společnosti. Kmenová (základní) akcie - obvykle jsou vydávány na majitele a jsou volně převoditelné (převádějí se odevzdáním tomu, kdo si je zakoupil). A.S. své akcionáře nezná podle jména. Zaměstnanecké - jsou spojené s urč.výhodami pro zaměstnance a.s. (např. prodej za výhodnou cenu). Jsou převoditelné pouze mezi zaměstnanci jinak mají stejné znaky jako základní akcie. Zaměstnanecké akcie zanikly jako zvl.druh akcií 1.1.2003.
TECHNICKÁ ANALÝZA - je založena na publikovaných datech. Vychází z nabídky a poptávky po akciích a tudíž kurz akcie zahrnuje a tak odráží vše, co ho může ovlivnit. Fundamentální analýza - k prognózování budoucího vývoje akcií, určení stavu akcie, ve kterém je akciová investice pro investora výhodná. Vychází z předpokladu, že akcie má svojí vnitřní hodnotu, kterou lze stanovit.
FINANČNÍ DERIVÁTY - finanční produkt nebo operace , na jejímž základě může být dohodnut kurz nebo cena, za které může být aktivum, které s k tomuto kontraktu (derivátu) vztahuje koupeno, resp. prodáno, k určitému budoucímu datu. Jsou to odvozené cenné papíry. Mezi FD se zařazují : Forward - dohoda mezi 2 stranami, která stanoví podmínky obchodu, jež se uskuteční k budoucímu datu. Je uveden předmět směny, cena a datum. Nevýhodou je omezená likvidita (závazky jedná ze stran nelze převést na 3.stranu, další riziko je, že jedna ze stran nedostojí svým závazkům). Futures - 2 strany, obchoduje se na burzách, transakce se provádí přes clearingovou ústřednu, takže je zaručena anonymita obou stran obchodu. Swapy - časově limitovaná směna úrokových závazků nebo pohledávek mezi 2 subjekty. 2 typy swapů - pasivní (závazkové) a aktivní. Pasivní představují směnu úrokových plateb vyplývajících ze závazků neboli pasiv bilance swapových partnerů. Při aktivních swapech dochází ke změně úrokových plateb vyplývajících z pohledávek, neboli z aktiv bilance. Pasivní i aktivní swapy se vyskytují ve 2 druzích : úrokové a měnvé. Opce - vyjadřuje právo (ale ne povinnost) na koupi (Call opce), kdy druhá strana má povinnost prodat, nebo právo na prodej ( PUT opce),kdy druhá strana má povinnost koupit. Cena opce = vnitřní hodnota+časová h.

Klíčová slova:

kontokorentní úvěr

kmenová akcie

factoring

forfaiting

diskontní sazba

akcie

financování podniku

rizikový kapitál



Obsah:
  • Kontokorentní úvěr
    Hypoteční zástavní listy
    Kmenová akcie
    Technická analýza
    Finanční deriváty
    Nepřímé nástroje měnové politiky
    Kobos
    Factoring
    Forfaiting
    Dokumentární akreditiv
    Dokumentární inkaso
    Diskotní sazba
    Klasifikace úvěrů
    Tichý kapitál
    Rizikový kapitál
    Obligace, hodnocení z pohledu investora
    Akcie
    Financování podniku
    Směnka
    Repo sazba
    Burza
    Jak vybírat obligace
    Depozitní certifikát
    Pokladniční poukázky
    Arbitráž deviz
    Zvýšení zákl.jmění a.s.
    Nástroje peněžního trhu
    Zatímní list